<p>Oud stadsdichter Pieter Stroop van Renen presenteerde de bundel columns FF Tussendoor, vergezeld met het gedicht &#39;de krant is een mevrouw&#39;. Foto&#39;s Jan van den Berg.</p>

Oud stadsdichter Pieter Stroop van Renen presenteerde de bundel columns FF Tussendoor, vergezeld met het gedicht 'de krant is een mevrouw'. Foto's Jan van den Berg.

(Foto: )

Goudse Post sluit jubileumjaar af

  Nieuwsflits

Geen drankjes, geen hapjes, geen knuffels en het kleine clubje aanwezigen op ruime afstand van elkaar. Tot de laatste dag hing het er zelfs nog om of de jubileumavond van de Goudse Post sowieso wel door zou gaan. De voortekenen beloofden dus weinig goeds. Des te groter was het contrast met het daadwerkelijke verloop van de avond. Zeker toen burgemeester Pieter Verhoeve aankondigde dat hij “het mooiste kado van de gemeente Gouda” had meegenomen. 

Door Remco van Gastel


Gouda - Het was in alle opzichten een vreemde, maar bijzondere avond. Deels natuurlijk een gevolg van de strikte regelgeving, maar vooral ook doordat de rollen zo nadrukkelijk waren omgedraaid deze avond. Ditmaal was het eindredacteur van de Goudse Post, Marianka Peters, die centraal stond, vanaf het podium toegesproken en toegezongen door degenen over wie ze juist zelf regelmatig haar mening geeft. Ze was het middelpunt van een voorstelling waarvan het programma door anderen was samengesteld. Dat dit even wennen was, voorspelde gastheer John de Heij al bij zijn welkomstwoord: “We weten allemaal dat Marianka niet van verrassingen houdt, maar het liefst zelf de touwtjes strak in handen heeft.”

Dat het jubileum van de Goudse Post absoluut een reden tot feest is, vond ook Pieter Verhoeve. “De Goudse Post is een instituut, het is de populairste nieuwsbron van onze stad. Na 70 jaar is de krant nog altijd geliefd en erg goed gelezen. Sterker nog, de Goudse Post wordt niet gelezen, hij wordt gespeld.”

Natuurlijk was het jubileum van de Goudse Post vooral ook een eerbetoon aan de maakster ervan. Want, zoals de Goudse dichters Pieter Stroop van Renen, Chris Bellekom en Jeffrey van Geenen het verwoorden in hun gezamenlijke ode aan Marianka Peters: “de krant is een mevrouw”. En die mevrouw is volgens Stroop van Renen onlosmakelijk verbonden met het nieuws over de stad: “als Marianka er niet over schrijft, dan bestaat het niet in Gouda. Dan hoef je net zo goed geen evenement te organiseren”. Burgemeester Verhoeve vulde hem aan. “Bij een evenement wordt in Gouda niet gevraagd of de burgemeester er al is, maar of Marianka er is. Pas dan kan het evenement beginnen”, sprak hij lachend.

Dat Marianka ‘het geweten van de stad’ wordt genoemd, is volgens Stroop van Renen niet meer dan logisch. “Ze overleefde zes burgemeesters, een bus vol wethouders en een boot vol raadsleden. Ze staat al dertig jaar aan de zijlijn van de politiek.” En vanaf die zijlijn kijkt ze zeker niet alleen maar toe, zo blijkt uit de enorme hoeveelheid columns die ze in de Goudse Post en voorheen in het Gouds Nieuwsblad schreef.

Een selectie van de meest spraakmakende columns is nu gebundeld in een boek, waarvan het eerste exemplaar aan Marianka Peters werd overhandigd tijdens de jubileumavond. Zij gaf dit exemplaar op haar beurt weer door aan haar zoon Paul, zodat hij met eigen ogen kon lezen wat zijn moeder allemaal heeft geschreven. (dochter Marjolein was wegens ziekte verhinderd).

Die burgemeester betrad kort erna zelf het podium. De katheder waarachter Verhoeve plaats nam en de ambtsketting om zijn nek, voorspelden dat er wat bijzonders stond te gebeuren. “Jij bent het collectieve geheugen van de Goudse politiek. Je voelt aan wat er gebeurt in de stad en probeert gebeurtenissen te doorzien. Natuurlijk zijn wij niet altijd blij met je columns. Ze zijn razend scherp, je kunt soms keihard uithalen en neemt dan geen blad voor de mond. Die vlijmscherpe pen van jou wordt gevreesd, maar is ook een zegen voor Gouda,” zei Verhoeve. “Het is immers de tegenwind die de vlieger doet opwaaien. Het is juist jouw kritische blik die je liefde voor de stad verraadt. Als onafhankelijke verslaggever speel je een heel belangrijke rol in de Goudse samenleving.” Namens het voltallige gemeentebestuur mocht de burgemeester daarom Marianka ‘het mooiste kado van de gemeente Gouda’ aanbieden; de erepenning van de stad. Marianka werd daarmee tot ereburger van Gouda benoemd.

Gelukkig bleef er, zelfs op muzikaal vlak, voldoende over voor een meer dan bijzondere avond. Zoals het optreden van SPOOR3, waarmee de heren een voorproefje gaven van de voorstelling die ze 22 maart voor een groter publiek hopen te spelen in dezelfde ruimte. Stadstroubadour Bart van der Harst verraste Marianka vervolgens met een lied dat hij voor haar persoonlijk had geschreven; ‘Marianka de Musical, in 70 coupletten’, begeleid door Bam Commijs op piano. Het muzikale slotakkoord kwam van Jop Wijlacker en Dennis Koolen, die binnenkort met een nieuwe theatertour beginnen als de Two of Us (Lennon & McCartney) eerder tourend langs theaters met hun vertolkingen van Simon & Garfunkel. Hun prachtige ‘The sound of silence’ leek een toepasselijk slot van de avond, zeker gezien de tijdelijke sluiting van Theaterbakkerheij. Wijlacker en Koolen besloten anders. Het up-tempo ‘Eight days a week’ paste beter bij de sfeer van de avond. De titel van dit Beatles-nummer lijkt sowieso goed van toepassing op de tijd die Marianka wekelijks steekt in het maken van de Goudse Post. Haar jurk vol krantenknipsels liet geen twijfel over haar rol in de Goudse samenleving, de penning die zojuist op die jurk was gespeld, liet geen twijfel over de waardering die ze hiervoor had gekregen van haar stadsgenoten.

De bundel verzamelde columns FF Tussendoor van Marianka Peters is te koop bij Boekhandel Verkaaik op de Lange Tiendeweg of rechtstreeks bij Marianka.(17,50) Mail dan naar: mariankapeters@gmail.com .

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden