Schrijver Arie de Geus presenteert trots zijn nieuwe roman 'Wereld aan een draad'.
Schrijver Arie de Geus presenteert trots zijn nieuwe roman 'Wereld aan een draad'. (Foto: )

Nieuwe 'Arie de Geus': Wereld aan een draad

  Nieuwsflits

Binnenkort verschijnt bij de aan Boekhandel Verkaaik gelieerde Uitgeverij Paragraaf een bijzondere roman: Wereld aan een draad. Het vuistdikke, ambitieuze boek is van Gouwenaar Arie de Geus, schrijver van de roman Ademtocht.

gouda - De in ernstige geldnood verkerende ghostwriter Jonas Teerling krijgt een even onverwachte als lucratieve opdracht van de bekende actrice Audrey Nijkamp. Ze vraagt hem haar memoires te schrijven. Als hij op kosten van zijn opdrachtgeefster ook nog eens research mag doen in Rome, kan Jonas zijn geluk niet op. Meer dan twintig jaar eerder is daar iets cruciaals voorgevallen in het leven van Audreys vader, diplomaat Huxley Duyvenvoorde, die destijds ambassadeur in Italië was. De Eeuwige Stad ontpopt zich echter als het decor van een aantal ontregelende en grimmige gebeurtenissen, die Jonas in een zeer netelig parket brengen. Als eenmaal duidelijk wordt wat de werkelijke bedoeling achter Audreys opdracht is, zijn de gebeurtenissen al onomkeerbaar aan het uitlopen op een dramatische ontknoping.

Vanwaar deze titel?

"De directe aanleiding dateert uit de zomer van 2013. Ik kreeg toen het verzoek van een vrouw ‘uit de showbizz’ om tegen een aantrekkelijke beloning het verhaal van haar naar eigen zeggen ‘veelbewogen leven’ te schrijven. Evenals Jonas Teerling had ik het toen financieel niet erg breed en ik was blij met deze veelbelovende klus. Maar helaas… waar in het boek de ghostwriter iets overkomt, gebeurde dat in de werkelijkheid met de opdrachtgeefster: ze verdween spoorloos. Einde verhaal dus, nog voor het was begonnen. Een domper, maar wel een domper met een boek als gevolg. Er is echter ook een diepere aanleiding, die zowel te maken heeft met de verwerking van persoonlijke issues als met mijn zorgen over de actuele gang van zaken op het grote wereldtoneel. Ik doe een poging om de dilemma’s te schetsen waar de mensheid voor staat. Het beeld van een wereld aan een draad geeft de kwetsbaarheid van ons bestaan weer. Maar daarnaast wil ik met dit verhaal ook hoop bieden. Dat hebben we nodig. Iemand die kwaad wil blaast vaak hoog van de toren en kan met weinig middelen veel kapot maken. Maar dat is niet het volledige verhaal. Er zijn ook ‘zachte krachten’ actief die ons bestaan mooier en barmhartiger maken. Wereld aan een draad gaat het menselijk tekort beslist niet uit de weg, maar geeft ook ruimte aan die zachte krachten. Kortom, de lezer in een diep zwart gat storten is niet mijn ambitie. Hem te vermaken en als het even kan tot nadenken te stemmen wel. Of dit ook is gelukt… de reacties zullen het uitwijzen."

In welk genre past het boek?

"De term ‘magisch-realisme’ is bij monde van Bart Jansen al voorbijgekomen. Zelf ben ik terughoudend met dit soort omschrijvingen, omdat ze als beperkende etiketten kunnen werken. Voor sommige lezers kan het zelfs een reden zijn het boek niet eens in te kijken, terwijl ze zichzelf dan misschien wel heel erg tekortdoen. Dat Bart de term gebruikt, kan ik echter wel begrijpen. Ten eerste wil hij klanten die zijn winkel binnenkomen en op zoek zijn naar een bepaald type verhaal duidelijke informatie geven, op basis waarvan ze hun keus kunnen maken. En ten tweede is de kwalificatie op zichzelf ook zeker niet onterecht. Waar het mij vooral om gaat, is dat de literaire middelen en effecten die ik hanteer ten dienste staan van het grote, universele verhaal dat we als mens elkaar al millennia lang vertellen."


Waarom fictie in plaats van non-fictie?

"Fictie biedt mij als schrijver meer ruimte om tot de kern der dingen door te dringen. Het klinkt misschien tegenstrijdig en riskant – zeker in deze roerige tijden waarin iedereen met zijn eigen waarheid komt – maar de romanvorm is voor mij de optimale methode bij mijn zoektocht naar de diepere waarheid achter onze geconstrueerde façades. Let wel: het gaat hier om een zoektocht. Natuurlijk laat dé waarheid zich niet vinden, die macht hebben we als mens niet. Ernaar zoeken en weten wat je beperkingen hierin zijn is al heel wat. Ik dank mijn vrouw Anneke Strootman, die de tekst werkelijk fantastisch heeft vormgegeven. En uiteraard Bart Jansen. Zonder zijn inspanningen en peptalk was het nooit tot een boek gekomen."

Van de redactie

dé waarheid laat zich uiteraard niet vinden

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden










 

Meeste reacties