Jean-Philippe van der Zwaluw (links) presenteert zijn boek over De Lange van Wijngaerden. (Foto Marianka Peters).
Jean-Philippe van der Zwaluw (links) presenteert zijn boek over De Lange van Wijngaerden. (Foto Marianka Peters). (Foto: )

Eindelijk boek over De Lange van Wijngaerden

  Nieuwsflits

gouda - De Lange van Wijngaerden is een grote naam in de historie van Gouda. Dat er nooit eerder een biografie over hem verschenen is, mag enige verwondering oproepen. Op 6 augustuswas het zover. Jean-Philippe van der Zwaluw, actief lid van Die Goude en redacteur van de Nieuwsbrief, bracht de biografie De Lange van Wijngaerden – De patriot die geschiedenis schreef uit. Hij doet dat in eigen beheer bij Uitgeverij Elikser. Het bestuur van Die Goude heeft het belang van de studie onderstreept door het boek – als 43e uitgave – op te nemen in de reeks Verzameling Bijdragen van Die Goude.

Goudse patriotten

Velen weten dat Cornelis Joan de Lange, Vrijheer van Wijngaerden en Ruygbroek, een voorman van de Goudse patriotten was die als commandant van het lokale vrijkorps op 28 juni 1787 bij de Vlist prinses Wilhelmina van Pruisen liet aanhouden. Sommigen weten ook dat hij in de burgemeesterswoning op Westhaven 52 woonde en op latere leeftijd allerlei documenten over de oude geschiedenis van Gouda heeft verzameld en heeft bewerkt en gebundeld tot een tweedelige stadsgeschiedenis. Maar wie was hij eigenlijk, wat was zijn achtergrond, wat deed hij na de inval van de Pruisen en in de Franse tijd? Auteur Jean-Philippe van der Zwaluw deed voor zijn biografie jarenlang onderzoek in vele archieven, zowel in Nederland als daarbuiten. Hij schetst in dit boek een gedetailleerd portret van leven, activiteiten en opvattingen van een man die in orangistische kringen altijd is verguisd, maar die zich zijn leven lang loyaal inzette voor de door hem zo gekoesterde republikeinse idealen. Vaker dan eens speelde hij een belangrijke rol in politieke en bestuurskringen.

Kopen

Leden van Die Goude kunnen het 554 pagina’s tellende boek met korting kopen (€ 35). Er liggen exemplaren gereed bij de lezingen van Die Goude en op zaterdag in het Stadhuis wanneer onze Stadhuisdienst voor openstelling zorgt. U kunt het boek ook kopen bij boekhandel Verkaaik (ISBN 978 94 6365 249 0). De reguliere winkelprijs bedraagt € 39,95.

Van de redactie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties