Het markante Admiraalshuis aan de Turfmarkt werd in de zeventiende en achttiende eeuw zowel bewoond door admiraal Jan den Haen als door viceadmiraal Adriaen Roemer Vlacq
Het markante Admiraalshuis aan de Turfmarkt werd in de zeventiende en achttiende eeuw zowel bewoond door admiraal Jan den Haen als door viceadmiraal Adriaen Roemer Vlacq (Foto: )

Beroemde Goudse admiraals centraal in de Sint Janskerk

  Nieuwsflits

Op het symposium ‘Bekende Gouwenaars van de Sint-Jan’ staan dit jaar twee roemruchte Gouwenaars op zee centraal: admiraal Johan (of Jan) den Haen (1630-1676) en vice-admiraal (Adriaen) Roemer Vlacq (1712-1774).

gouda - In de Hollandse Oorlog, die begon in het Rampjaar 1672, voer Den Haen in dienst van de Admiraliteit van Amsterdam zij aan zij met Michiel de Ruyter bij de bekende zeeslagen van Solebay en Schooneveld. Niet alleen worden leven en werk van de zeehelden toegelicht; gelet op het thema van de Maand van de Geschiedenis 2020 (Oost/West), zal er speciale aandacht zijn voor de bescherming van de handelsstromen tussen de Oost en West-Europa en voor de expedities van Vlacq naar de Caraïbische Zee.

Praalgraf

Het markante Admiraalshuis aan de Turfmarkt werd in de zeventiende en achttiende eeuw zowel bewoond door admiraal Jan den Haen als door viceadmiraal Adriaen Roemer Vlacq. In de Sint-Janskerk herinnert slechts een eenvoudig grafbord aan de admiraal. Plannen voor een praalgraf gingen onder druk van de StatenGeneraal niet door. De grote rouwkas, die ooit voor Adriaen Roemer Vlacq werd gemaakt, is ook vervangen door een eenvoudig bord. Marc van Alphen, maritiem historicus verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, gaat in op het leven en werk van deze Gouwenaars. Daarbij gaat hij speciaal in op oost-westaspecten. Frank Marcus, kapitein ter zee b.d., licht de recente geschiedenis van de Koninklijke Marine toe. Daarbij komen zowel de Koude Oorlog met de communistische Sovjet-Unie aan de orde als de ontwikkelingen in het begin van de eenentwintigste eeuw. Zo was de marine eerder dit jaar in het kader van een Europese veiligheidsmissie met Zr. Ms. De Ruyter actief in de Straat van Hormuz. Na de twee lezingen is er gelegenheid om vragen te stellen en om de overeenkomsten en verschillen tussen de beide onderwerpen nader te bespreken. Het symposium wordt gehouden op zaterdag 31 oktober van 14.00 tot ca. 15.30 uur in de SintJanskerk. Voor het bijwonen van het symposium volstaat de aanschaf van een entreekaart. De SintJanskerk is gratis te betreden met onder andere een Museumkaart of Rotterdampas. Reserveren is niet nodig, maar mogelijk is het maximale aantal bezoekers beperkt vanwege maatregelen tegen het coronavirus.

Van de redactie

Alles in dienst van bescherming van de Goudse handel

Symposium op 31 oktober

Op de website sintjan.com vindt u de meestactuele informatie over een bezoek aan de Sint-Janskerk. Dit is het zesde symposium in de reeks Bekende Gouwenaars van de Sint-Jan, georganiseerd door de Stichting Goudse Sint-Jan en de Historische Vereniging Die Goude.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties