<p>Marianka Peters ploft op de bank en laat zich bijpraten over Gouda750 door Marien Brand (l) en Ronald van Rossum (r). Foto; Sandra Zeilstra</p>

Marianka Peters ploft op de bank en laat zich bijpraten over Gouda750 door Marien Brand (l) en Ronald van Rossum (r). Foto; Sandra Zeilstra

(Foto: Sandra Zeilstra)

Nieuw: Bankhangen met Peters

  Nieuwsflits

Vanwege corona is het programma van Gouda750 bijgesteld. Maar hoe gaat het feestjaar in 2022 er nu eigenlijk uitzien en wanneer is nou precies de aftrap van de festiviteiten. Dat wil iedereen onderhand wel eens weten. Vandaar een nieuwe rubriek in uw vertrouwde huis-aan-huiskrant als opwarmertje naar Gouda 750 jaar. Maandelijks ploft eindredacteur Marianka Peters op de bank in het Huis Gouda750 en laat zich bijpraten door het programmateam van Gouda750.

Door Marianka Peters

Gouda - De tijd lijkt te hebben stilgestaan in het Huis Gouda750 aan de Jeruzalemstraat en ademt de sfeer uit van 1972, toen Gouda haar 700e verjaardag vierde. Voor wie ze nog niet kent, eerst maar even een voorstelrondje van de programmakers, die namens alle Gouwenaars de verjaardagskar in het juiste spoor moeten zien te houden. Een pittige klus voor de doorgewinterde Gouwenaars Marien Brand en Ronald van Rossum, die hun naamsbekendheid vooral te danken hebben aan het op de kaart zetten van de ‘nalatenschap’ van Leo Vroman en de Gouden Boekjes met Gouda in de hoofdrol. Verder kennen we Marien onder meer van Boven de 7e Verdieping en Stap, en voormalig centrummanager Ronald weet natuurlijk alles wat zich in de binnenstad afspeelt. Het eerste dat ik graag wil weten is natuurlijk wat exact de feestperiode is. “De feestperiode voor Gouda750 duurt zes maanden en loopt van april tot en met half september 2022,” stelt Ronald. “Er komen veel plannen uit de stad, waarvan de contouren nu steeds duidelijker worden. We hebben inmiddels 50 gesprekken gehad, en er volgen er nog veel meer, van kaas en couscous tot open monumentendag en de singelloop, allemaal met een 750jarig tintje.” Marien vult aan: “Naast bestaande initiatieven dienen zich ook nieuwe initiatiefnemers met nieuwe ideeën aan.”

De toekenning van bijdragen aan de positief beoordeelde plannen, uit de eerste aanvraagronde, worden op korte termijn afgehandeld.
Als opwarmertje of liever gezegd om op stoom te komen zal een aantal evenementen vanaf het laatste kwartaal 2021 in een speciale Gouda750 jas worden gehuld. Denk daarbij aan Zotte Zaterdag, Gouda bij Kaarslicht en een speciale boekpresentatie. “Er komt een speciale cursus Goudologie, helemaal gericht op de Kraamkamer van de Vrijheid,” stelt Ronald. “Belangrijk om te weten is ook dat het weer mogelijk wordt projectideeën in te dienen bij Fonds Gouda 750.” Omdat de slogan Geef Gouda door is, wordt ook aandacht besteed aan duurzaamheid en milieu. “Daarnaast willen we Gouda ook iets nalaten in de vorm van bijvoorbeeld een kunstwerk.” Heb je ook een idee voor Gouda750? Vanaf 1 oktober is er elke donderdagmiddag een spreekuur van 15.00-17.00 uur in het Huis Gouda750. Aanmelden is nodig. Stuur een mail aan: info@gouda750.nl. Meer info: www.gouda750.nl.

Gouda750

Al 50 gesprekken gevoerd en er volgen er nog veel meer

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties