<p>Dankzij sportwethouder Michiel Bunnik en PvdA raadslid Mohammed Mohandis beschikt Reduane Hamim (midden).nu over de benodigde materialen voor Team Bunker. Foto: Marianka Peters</p>

Dankzij sportwethouder Michiel Bunnik en PvdA raadslid Mohammed Mohandis beschikt Reduane Hamim (midden).nu over de benodigde materialen voor Team Bunker. Foto: Marianka Peters

(Foto: )

Team Bunker met eigen materialen van start

  Nieuwsflits

Kickboksen is helemaal hot onder jongeren. Niet in de laatste plaats vanwege de populaire Badr Hari, maar ook vanwege de discipline, zelfbeheersing en omgangsnormen die in deze contactsport verankerd zitten. Gisterenavond kon initiatiefnemer Reduane Hamim met zijn Team Bunker voor het eerst trainen met zijn nieuwe materialen.

Door Marianka Peters

Gouda - Na Project Respect, Fight Right en tal van andere projecten, lijkt Team Bunker op het zoveelste sportproject, dat binnen de gemeente is opgestart en ondanks alle goede bedoelingen gedoemd is te mislukken. Maar er is een groot verschil. Dit sportproject wordt geinitieerd en gedragen door de jongeren zelf, waardoor het met elkaar sporten ook mentaal een enorme boost en voldoening geeft. Na een heupoperatie lukte het kickbokser Reduane Hamim (28) niet meer op hetzelfde niveau te komen als voor de operatie. “Omdat ik zie hoeveel positieve energie er bij kickboksen vrijkomt, besloot ik mijn kennis over te dragen,” vertelt Reduane. “Ik begon met 13 jongens en ik bleek er talent voor te hebben, want binnen korte tijd hadden we 40 jongeren binnen de sportschool waar ik een ruimte had gehuurd.” 

Op zoek naar een grotere ruimte kwam Reduane in contact met de gemeente, waar hij constant tegen dichte ambtelijke deuren aanliep, “Ze begrepen gewoon niet waarmee ik bezig was.” Ondertussen mocht Reduane de leegstaande gymzaal van de oude Jan Ligthartschool gebruiken en komen er dagelijks tientallen jongeren onder begeleiding met elkaar sporten. Ruim een jaar geleden kwam Reduane in contact met PvdA-raadslid Mohammed Mohandis, die direct sterk onder de indruk was. “Ik zag dat kickboksen een laagdrempelige manier is voor jongeren om te gaan sporten, het houdt hen van de straat en bovendien motiveert het jongeren om naar school te gaan,” aldus Mohandis. “Ik vond het zo’n mooi maatschappelijk initiatief dat nu eens niet opgelegd is vanuit de overheid, maar van onder af is ontstaan, dus vanuit de jongeren is opgestart. Hierdoor is het een doorslaand succes. Ze hadden helemaal geen materiaal op een paar afgedankte matten na, dus heb ik sportwethouder Michiel Bunnik ingeschakeld.” Bunnik vult aan: “Mohammed zei ‘dit moet je gewoon zien’ en inderdaad, het deed me wel wat zoveel jongeren enthousiast te zien sporten. Het is zoveel meer dan sport wat hier gebeurt

Zo’n maatschappelijk initiatief ondersteunen, daarvoor is SportImpuls voor bedoeld.” Vanuit SportImpuls kreeg Reduane 11.500 euro voor trainingsmateriaal en aankleding van de gymzaal. Gemiddeld trainen er nu zo’n honderd jongeren meerdere keren per week. “De leeftijd varieert van zes tot midden twintigers, mijn vader is met 55 jaar de oudste die meetraint,” zegt Reduane. “Het is laagdrempelig waar iedereen welkom is. En opvallend genoeg lopen hier heel wat talenten rond. Als je beseft dat je ergens goed in bent, geeft dat zelfvertrouwen en voldoening en valt hij niet meer in de slachtofferrol van niet geaccepteerd te worden. Dan gaan ze er weer voor, op school of richting werk.”

De Jan Ligthartschool met de gymzaal staan op de nominatie om binnenkort gesloopt te worden. Reduane hoopt dat de groep dan niet uit elkaar valt, maar elders ondergebracht kan worden. “Gouda is sterk in contactsporten. Het zou fantastisch zijn om al deze sporten te clusteren in één sportaccomodatie. Ik ben ermee bezig, maar het is nu nog te vroeg hier iets ooncreets over te melden,” aldus wethouder Bunnik.

.

Sportimpuls

De Sportimpuls is een regeling bedoeld om sportactiviteiten te stimuleren die bijdragen aan een gezonder Gouda én aan deelname aan de maatschappij. Subsidie is beschikbaar voor nieuwe activiteiten die stimuleren dat Gouwenaars met elkaar bewegen.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties