• Alan Hasan schrijft maandelijks over zijn belevenissen in het Kontakt - Goudse Post.
• Alan Hasan schrijft maandelijks over zijn belevenissen in het Kontakt - Goudse Post. Foto: Aangeleverd

Column: ‘Hallo, wij zijn de Buurtvoorlichters’

Nieuws 1.038 keer gelezen

COLUMN • Het voelde een beetje ongemakkelijk toen een COA-medewerker me vertelde dat ik met een organisatie zou spreken, die werkt voor de inwoners van Gouda. Zou ik wel met ze kunnen praten? Ik was pas 5 maanden in Nederland en nog maar 3 in Gouda. Naast mijn werk als politiek journalist in Syrië had ik een beetje ervaring in maatschappelijke organisaties en vredeshandhaving. 

Nieuwkomer Alan Hasan schrijft maandelijks een column over zijn belevenissen in Gouda. 

Ik ontmoette twee dames, die blij met me waren als nieuw teamlid. Toch ging ik er de eerste dag een beetje gespannen naartoe, maar vol zelfvertrouwen kwam ik aan het einde van de dag terug. Toevallig ontmoette ik ook een goede vriend, met wie ik al samen kook als vrijwilliger. Door vrijwilligerswerk leer je echt mensen kennen in de stad, sommigen zijn nu mijn beste vrienden.

Volop genieten
Natasja, die het buurtvoorlichtersteam leidt, verraste me toen ze ineens een foto van me nam terwijl ik bezig was. Ze zette hem op social media. Als nieuwe medewerker werd ik blij van dit welkom en die aandacht. Dat is nu 8 maanden geleden en ik geniet volop van dit werk.

Nog steeds leer ik veel van mijn collega’s, van de taal en het begrijpen van de Nederlandse gewoontes. Ik leer ook over andere culturen, door collega’s met verschillende nationaliteiten en door praatjes met Gouwenaars op straat. Zo leer ik woorden uit nieuwe talen en daar word ik zelf weer slimmer van. Ik hou van die verschillen en van dingen van elkaar leren en oppikken uit nieuwe culturen.

Weer werkt niet altijd mee
De Buurtvoorlichters werken met de gemeente Gouda om Gouwenaars te helpen met dagelijkse problemen die ze tegenkomen. Mooi werk! Een dingetje om aan te wennen is dat het weer niet altijd meewerkt. Dat is anders dan wat ik gewend was in Syrië, die soms zware regen en bijtende kou. Maar ik leer ermee om te gaan zoals de Nederlanders dat doen die het gewend zijn.

Graag blijf ik doorgaan met dit team en het fijne werk dat we doen. Ik ben optimistisch, door ervaring en door hoe mensen reageren worden we steeds beter en sterker. We weten nu dat we binnenkort een nieuwe teamleider krijgen. Natasja, onze teamleider, gaat met verlof en mede daarom wilde ik graag deze column schrijven om haar te bedanken voor alles wat zij en mijn collega’s gedaan hebben. 

Opgewekte mensen
Maar het is ook een welkom voor onze nieuwe voorman John. We zijn opgewekte mensen en klaar voor wat komen gaat, elke dag weer. Onze mooie openingszin is: “Hallo.. wij zijn de Buurtvoorlichters”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden