Jaap Dijkgraaf (links) en Cor van Sprang (rechts) met hun prijswinnende worsten.
Jaap Dijkgraaf (links) en Cor van Sprang (rechts) met hun prijswinnende worsten. Foto: Bert van den Hoogen
Advertorial

Gildeslager Cor van Sprang regionaal worstenkampioen

Nieuws 1.060 keer gelezen

GOUDA • Gildeslager Cor van Sprang is met zijn ambachtelijke worsten en vleeswaren uitgeroepen tot beste worstenmaker van het jaar in de regio Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. Worstenmaker Jaap Dijkgraaf uit Gouda laat trots het geheim van dit succes zien.

Jaap hoeft eigenlijk niet uit te leggen dat de kwaliteit van de worsten en vleeswaren begint bij de kwaliteit van het vlees. “We werken met vers vlees. We selecteren dat zelf en we benen zelf uit. Belangrijk is ook dat we het zout en de specerijen nauwkeurig afwegen. Dat is volgens een recept dat generatie op generatie is doorgegeven. Alleen gebruiken we nu minder zout. Vervolgens wordt het gerookt in de rookkast en afgekookt.”

Rookkast
Het geheim van de smaak van de worsten en vleeswaren is de rookkast die staat in de werkruimte, die los achter de slagerij staat. Hier kom je een eeuw terug in de tijd.

Cor: “We roken nog steeds op beukenkrullen en -zaagsel. De kast is al tachtig jaar oud, waardoor de aroma’s er helemaal in getrokken zijn. Bij een nieuwe kast krijg je dat met de beste technieken niet voor elkaar.” Jaap opent even de deur om duidelijk te maken hoe indringend de geur is. “Jaja, hier ruik je het ambacht. In deze rookkast wordt de smaak alleen maar beter.”

Structuur, uiterlijk en smaak
De hele inrichting van de ruimten achter de winkel aan de Lange Tiendeweg in Gouda ademt het ambacht van de slagerij, waarvan Cor van Sprang de derde generatie is. Hij is aangesloten bij de stichting Het Worstenmakersgilde die samen met Uw Slager de keuringen heeft uitgevoerd.

Cor: “We moeten achterham, pekelvlees, rookworst, grilworst, kookworst en rookvlees laten keuren. Ze worden beoordeeld op snijvlak, structuur en uiterlijk, maar de smaak weegt het zwaarst mee. Er zijn 150 deelnemende slagerijen. Daar zijn 20 genomineerden uit gekomen. Voor de finale zijn in december nog eens een aantal producten gekeurd.”

Bekroning op werk
Van Sprang is trots op de titel Worstenmaker van het jaar van de regio. “Het is een bekroning op ons werk. We proberen ons te onderscheiden door ambachtelijk te werken met de beste producten. We zijn aangesloten bij het Worstenmakersgilde, omdat we het ambacht van slagers hoog willen houden. Onze klanten waarderen dat ook.”

Gildeslager Cor van Sprang
Lange Tiendeweg 28
2801 KH Gouda
T: 0182-512360
E: info@gildeslagervansprang.nl
W: vansprang.gildeslager.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15