• Wethouder Anna van Popering-Kalkman, hier te midden van andere betrokkenen tijdens de aftrap van het landelijke programma in Utrecht.
• Wethouder Anna van Popering-Kalkman, hier te midden van andere betrokkenen tijdens de aftrap van het landelijke programma in Utrecht. Foto: Gemeente Gouda

Proef met nieuwe aanpak om schooluitval te voorkomen

Nieuws 537 keer gelezen

GOUDA • Gouda begint met een onderzoek om leerlingen met risico op schooluitval in het voortgezet onderwijs zo vroeg mogelijk en al op school te helpen hun problemen de baas te worden. Daarmee moet (langdurig) verzuim worden voorkomen. Bij de aanpak worden ook ouders of verzorgers en de school nadrukkelijk betrokken.

Het gaat vooralsnog om een actieonderzoek met een beperkt aantal leerlingen van Goudse scholen. In Gouda richt zich op leerlingen die het risico lopen op (langdurig) verzuim of schooluitval. ‘Door samen met deze jongeren op te trekken en hun perspectief en ervaringen centraal te stellen, hopen wij hen beter te kunnen helpen’, aldus de gemeente. Doel is het ontwikkelen van een aanpak die uiteindelijk voor alle jongeren beter werkt.

“Individueel maatwerk”, zo vat wethouder Anna van Popering-Kalkman van onder meer Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugd het Goudse actieonderzoek samen. “Het zorgaanbod in de jeugdhulp is enorm, met tal van uiteenlopende aanbieders. Maar de vraag moet eigenlijk zijn: wat hebben deze leerling en zijn of haar gezin of verzorgers nou precies nodig om hun problemen het hoofd te bieden?”

Samen met het Instituut voor Publieke Waarden trapten op donderdag 8 februari vijf gemeenten in Utrecht ieder hun eigen actieonderzoek af. Gemeenschappelijke deler is dat de actieonderzoeken van deze vijf, naast Gouda ook Tilburg, Zwolle, Nijmegen en Nijkerk, alle betrekking hebben op een aspect van de kind- en jeugdbescherming. Het IPW is een instituut dat de publieke zaak onderzoekt en samen met gemeenten verbetert. Daarbij hebben zij vooral mensen in kwetsbare situaties in het vizier die de overheid het hardst nodig hebben.

Meer leerlingen helpen
“Door samen met de school, met de ouders of verzorgers en uiteraard met de jongeren zelf individuele oplossingen te verkennen, hopen we niet alleen verzuim en schooluitval, maar ook zwaardere, specialistische jeugdzorg en in uiterste gevallen uithuisplaatsingen te voorkomen. Het actieonderzoek met IPW moet nieuwe inzichten opleveren waarmee we uiteindelijk nog meer leerlingen en scholen eerder kunnen helpen”.

Volgens van Popering zijn nieuwe inzichten nodig, ook al omdat het met de mentale gezondheid van jongeren in Nederland slecht is gesteld. “Het aantal jongeren dat gebruikmaakt van jeugdhulp is op termijn onhoudbaar”, zegt zij. Ook het aantal risicoleerlingen (met risico op langdurig verzuim en schooluitval) is gegroeid.

Die toename van het aantal risicoleerlingen komt niet onverwacht: uit landelijk onderzoek blijkt dat jongeren het sinds corona psychisch zwaarder hebben dan daarvoor. Voor Gouda reden om meer te investeren in deze doelgroep. “Dit actieonderzoek met IPW zie ik als het startpunt van een veelbelovende reis naar een betere toekomst voor de Goudse jeugd”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15