Afbeelding
Foto: Emmely Van Mierlo

Basisscholen Het Groene Eiland en Het Schateiland gaan samen verder: ‘Kleine school is erg kwetsbaar’

Nieuws 719 keer gelezen

GOUDA • Na de zomervakantie zullen basisscholen Het Groene Eiland en Het Schateiland samen verder gaan op de locatie van Het Schateiland. Alle leerlingen en teamleden verhuizen mee. Een school met weinig leerlingen blijkt kwetsbaar en door samen verder te gaan versterken de scholen elkaar. 

Het Groene Eiland, gelegen aan de Oosthoef, heeft al een aantal jaren te maken met een klein aantal leerlingen. De school telt momenteel 65 leerlingen. ‘Afgelopen jaren heeft de school veel inspanningen verricht om dit aantal te vergroten, maar de wijk Plaswijck vergrijst en analyses wijzen uit dat de school slechts op enkele nieuwe leerlingen per jaar kan rekenen’, aldus het schoolbestuur. 

Minder kwetsbaar
Met de verhuizing van Het Groene Eiland naar Het Schateiland ontstaat er een middelgrote school met ongeveer 220 leerlingen. ‘Hierdoor is de school minder kwetsbaar bij mogelijke uitval van leerkrachten en hebben de leerlingen meer leeftijdsgenoten om samen mee te leren en te spelen’.

Het Schateiland ligt op 7 minuten fietsen van Het Groene Eiland. Op pedagogisch, didactisch en organisatorisch vlak hebben beide scholen veel overeenkomsten, zegt Friedo Hegie, lid college van bestuur: “Door deze samenvoeging kunnen we onze krachten bundelen en de kwaliteit van ons onderwijs verder versterken.”

Dat een kleine school erg kwetsbaar is, werd eerder dit schooljaar al duidelijk. Stichting Klasse moest door het plotselinge vertrek van twee leerkrachten besluiten om het onderwijs op de locatie Vindingrijk met 73 leerlingen te stoppen.

Vijf sterke scholen 
Ook in Woerden is het onderwijs op de Rembrandt van Rijnschool gestopt. Op die school kregen nog slechts 18 leerlingen les. Cristel Wieman, voorzitter college van bestuur: “Door de samenvoeging van Het Groene Eiland met Het Schateiland creëren we vijf sterke basisscholen in Gouda, waardoor we nu en in de toekomst goed kwalitatief openbaar onderwijs bieden”

Andere openbare basisscholen van Stichting Klasse in Gouda zijn ’t Palet in Goverwelle, de KAS in Korte Akkeren, Wereldwijs in Gouda Oost en Jenaplanschool de Carrousel in Plaswijck. Stichting Klasse heeft ook scholen voor speciaal basisonderwijs, het Avontuur en (voortgezet) speciaal onderwijs, de Startbaan. Daarnaast verzorgt Stichting Klasse het openbaar onderwijs in Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en Woerden.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15