• De bouw van het Ecopark kent veel tegenslagen en extra kosten.
• De bouw van het Ecopark kent veel tegenslagen en extra kosten. Foto: Gemeente Gouda

Extern onderzoek naar ontwikkelingen Ecopark: ‘Nog veel vragen onbeantwoord’

Nieuws 467 keer gelezen

GOUDA • Hoe is er omgegaan naar risico’s, wanneer en waarom is afgeweken van het oorspronkelijke plan en is de raad wel voldoende en op tijd geïnformeerd? Met een extern onderzoek hoopt de raad antwoorden te krijgen op deze vragen. De Groene Hart Rekenkamer (GHR) gaat zich buigen over de ontwikkelingen rondom het Ecopark.

Dat besloot de raad op woensdagavond 7 februari. De motie die daartoe oproept werd door alle fracties ingediend. 

De bouw van het Ecopark liep een flinke vertraging op en kost de stad inmiddels ruim 4 miljoen euro meer dan de raad voor ogen had. Onder andere hogere prijzen en meerkosten speelden een rol. Ook de gekozen duurzame fundering bleek niet stabiel genoeg, waardoor de kosten nog meer opliepen en het project nog eens extra vertraging opliep.

Tegenslagen
De raad heeft behoefte aan meer informatie, besloot zij woensdag. De opeenstapeling van tegenslagen en de verdubbeling van kosten, zijn redenen om een goede verantwoording af te leggen aan de stad, concludeert Evert Bobeldijk (D66).

De raad voerde eind januari een debat over onder andere de financiële ontwikkelingen en hoe de raad is geïnformeerd over het verloop van het traject. Daarvoor konden raadsleden vertrouwelijke, interne stukken inzien. ‘Die nieuwe informatie riep bij ons veel vragen op. Het gesprek daarover werd bemoeilijkt door de vertrouwde status van die informatie’, aldus Bobeldijk. Veel vragen bleven dan ook onbeantwoord, stelt hij.

Slechts een deel van die informatie werd openbaar gemaakt, en bevat de uitkomsten van een interne evaluatie op hoofdlijnen. Hierdoor heeft het principe van hoor en wederhoor niet goed kunnen plaatsvinden, oordelen de fracties. Vanwege de complexiteit van het project en de informatie-uitwisseling erover een feitenonderzoek op zijn plaats, stellen zij.

Het college is bereid alle medewerking te verlenen, zegt wethouder Michel Klijmij-van der Laan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15