Afbeelding
Foto: Pexels

Groen licht voor duurzame en toegankelijke gemeente-gebouwen

Nieuws 589 keer gelezen

GOUDA • Gouda gaat 69 gebouwen verduurzamen. Het gaat om een oppervlakte vergelijkbaar met zestien voetbalvelden. Een megaklus, aldus de gemeente. Daarvoor is 60 miljoen euro gereserveerd. Ook wordt van veertig gebouwen de toegankelijkheid verbeterd. 

De gemeenteraad ging hier woensdag tijdens de raadsvergadering mee akkoord. Gouda wil van het gas af en CO2-neutraal zijn in 2040. Om dat te bereiken, moeten de gebouwen worden aangepakt. 

De huidige CO2-uitstoot van de gebouwen van Gouda is ruim 1,7 miljoen kilogram per jaar. Dat staat ongeveer gelijk aan uitstoot van ongeveer 600 woningen.  

Grootste gebouwen
Gouda begint met de 25 grootste gebouwen. Samen zijn deze goed voor ongeveer 75 procent van het energieverbruik van alle gebouwen bij elkaar.

“De lat ligt hoog”, zegt wethouder Thierry van Vugt (onder meer van vastgoed en monumentaal erfgoed). “En vooral de opgave om gemeentelijke gebouwen met een monumentale status te verduurzamen is een flinke uitdaging. Particuliere eigenaren van een monument in de binnenstad kunnen dat beamen. Maar we gaan ervoor.”

Maatwerk en uitdagingen
Bij 32 van de 69 gebouwen gaat het om monumenten. Monumenten vragen met hun status meer maatwerk en brengen de nodige uitdagingen met zich mee. “Verduurzamingsdoelen en het behoud van monumentale waarden kunnen met elkaar op gespannen voet komen te staan,” aldus van Vugt. Toch is hij optimistisch, als voorbeeld noemt hij het plan om het stadhuis op de Markt duurzamer te maken.

In 2017 investeerde Gouda in vijf gebouwen om ervaring op te doen: kinderboerderij De Goudse Hofsteden, Chocoladefabriek, Cultuurhuis Garenspinnerij, Ontmoetingscentrum Van Noord en de Goudse Schouwburg. In deze gebouwen is ruim 3,3 miljoen euro geïnvesteerd in onder meer verbeterde isolatie en duurzame installaties. Inmiddels is Ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg als eerste gemeentelijk gebouw aardgasvrij.

Ook worden gebouwen de komende jaren toegankelijker gemaakt voor mensen met een beperking. Hiervoor is 2,5 miljoen euro gereserveerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15