Afbeelding
Foto: 123RF.com

Taakstraf voor Gouwenaar voor projecteren antisemitische leus in Capelle

Nieuws 695 keer gelezen

CAPELLE/GOUDA • Tegen Gouwenaar J. van de K. is een taakstraf geëist vanwege het projecteren van beledigende leuzen op een kantoorgebouw in Capelle. Hij projecteerde in juli vorig jaar de tekst ‘joden runden de slavernij, blanken schaften het af’ groot op een kantoorgebouw. Groepsbelediging en illegale uitingen op een gebouw, oordeelde de rechter. 

Op 6 juli 2023 stond Van de K. (30) met een projector, oortjes en een portofoon aan het Toepad, op de grens van Rotterdam en Capelle. De oortjes en portofoon had hij bij zich omdat op bedrijventerreinen geregeld beveiliging is en hij wilde weten of iemand hem in de gaten had. Hij werd op heterdaad betrapt: mensen die over de Van Brienenoordbrug reden, zagen de leus en er kwamen meerdere meldingen binnen bij de politie. 

Hoe Van de K. tot zijn actie kwam? “Het projecteren was eigenlijk een spontaan idee”, vertelde hij maandag in de rechtbank in Dordrecht. “Maar ik was die week al gefrustreerd, omdat koning Willem-Alexander een speech gaf bij Keti Koti over het slavernijverleden. Veel mensen denken vanuit een ‘schuldcult’, wat betekent: ‘de blanken krijgen overal de schuld van en onze voorouders zijn schuldig aan de slavernij’. Mijn doel is om daarin relativering aan te brengen. De hele wereld deed destijds aan slavernij. En het is uniek dat de blanken het afgeschaft hebben.”

‘In het verleden gebeurd’ 

De rechter merkte op dat er een publiek debat is geweest over de slavernij en het inlossen van schuld. ‘Waarom heeft u zich daar niet in gemengd? En waarom dat eerste zinnetje?’, vroeg zij zich af. “De slavenmarkt was een bepaalde tijd ook in handen van de joden”, aldus Van de K. “Ik vind het dan ook niet een verwijt of belediging, maar een belangrijke nuance in geschiedenis. Het gaat erom dat het in het verleden gebeurd is. Ik wilde een andere kant van de geschiedenis laten horen. Het is geen geheim dat ik er zo in sta. Ik had niet verwacht dat deze actie een big deal zou zijn.”

‘Groep stelt zich vijandig op’ 

De rechter vroeg Van de K. naar zijn denkbeelden. “Ik zie joden als een groep die zich collectief vijandig naar anderen opstellen. Maar individuen vind ik aardig. Ze zijn vaak muzikaal, slim en je kunt goede gesprekken met hen voeren. Ik heb persoonlijk nooit vervelende ervaringen met joden gehad. Maar wat mij stoort zijn onjuiste vertellingen over het verleden. Het is mijn goed recht om daar iets tegenin te brengen.” Volgens de rechter maakt de reclassering zich zorgen, doordat Van de K. botst met zijn familie, zijn vrienden zijn denkbeelden afkeuren en hij betrokken is bij de White Lives Matter beweging.

De officier van justitie vroeg de Gouwenaar of hij zich kan voorstellen dat de woorden kwetsend zijn voor joden. “De uitspraak gaat over mensen in het verleden”, aldus Van de K. “Strikt genomen kan ik mij dat voorstellen dat het vervelend is. Maar mensen kunnen volwassen genoeg zijn om het niet als persoonlijke belediging te zien.” 

De rechter eiste 40 uur werkstraf (20 uur voorwaardelijk) en reclasseringstoezicht als bijzondere voorwaarde. “Joden zijn willens en wetens in een kwaad daglicht gesteld. En de uitingen passen niet in het maatschappelijk debat en bij de vrijheid van meningsuiting.”

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15