Hij kreeg deze uitgereikt door Danny de Vries, burgemeester van Oudewater.
Hij kreeg deze uitgereikt door Danny de Vries, burgemeester van Oudewater. Foto: Jan van den Berg

Lintje voor oud-directeur GSG Arian Koops: ‘Aandacht voor leerlingen en hun toekomst voor hem belangrijk’

Nieuws 2.475 keer gelezen

GOUDA • Arian Koops, oud-directeur van GSG het Segment, kreeg bij de viering van zijn pensioen een lintje. Hij kreeg deze uitgereikt door Danny de Vries, burgemeester van Oudewater. Koops’ collega’s droegen hem voor: ‘dit vanwege zijn tomeloze inzet tijdens zijn werkzame leven in het publieke domein.’

Het Praktijkonderwijs is in 1998 ontstaan uit wat toen het VSO-MLK heette. Arian Koops, al sinds 1988 werkzaam in het VSO-MLK, stond aan de wieg van dit bestaan. Als directeur van GSG het Segment, bestuurder van STOVOG (Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Gouda), heeft hij jarenlang gewerkt aan kwalitatief goed onderwijs voor leerlingen met een theoretische leerachterstand en een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Pionier
In eerste instantie als pionier in zijn rol als directeur van GSG het Segment. Later tevens als bestuurslid van het Platform Praktijkonderwijs en daarna van de Sectorraad voor Praktijkonderwijs. Het praktijkonderwijs viel niet onder het regulier voortgezet onderwijs en er was geen vaststaand curriculum of examinering. In de sector voor Praktijkonderwijs heeft Arian in die jaren hard gewerkt om dit landelijk te verbeteren en te zorgen voor de professionalisering van de nieuwe onderwijssoort.

Kansen vergroten
Aandacht voor de leerlingen met een complexe problematiek en deze jonge mensen zo goed mogelijk begeleiden naar hun toekomst op de arbeidsmarkt zijn voor Arian erg belangrijk. In de afgelopen 42 jaar werkte hij hart en ziel aan het ontwikkelen van het curriculum voor wonen, werken, leren en een goede burger worden. Alles heeft hij gedaan om de maatschappelijke kansen van deze doelgroep te vergroten.

Hij was enorm goed in het aanboren van nieuwe bronnen van financiën, waardoor bijvoorbeeld in enkele jaren deuren open zijn gegaan voor deze leerlingen bij branche-opleidingen, die voorheen gesloten bleven. Daardoor kon een relatief kleine school toch een maximaal onderwijsaanbod doen met een groeiend aantal goed geoutilleerde uitstroomrichtingen. 

Zijn school, GSG het Segment, heeft mede dankzij de leiding van Arian al sinds de oprichting van het predicaat in 2012 de beoordeling ‘Excellent’, laten zijn collega’s weten. Het succes van GSG het Segment en de ontwikkeling van het denken over deze doelgroep, zijn voor een groot deel toe te wijzen aan de meer dan enorme inzet en toewijding Koops, vertellen zij. ‘Zijn pensionering, wat hem zeer gegund is, maakt dat het Praktijkonderwijs een van zijn grootste voorvechters verliest’, aldus zijn collega’s. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15