De raad gaf maandagavond hun wensen mee voor het nieuwe parkeerbeleid in Gouda.
De raad gaf maandagavond hun wensen mee voor het nieuwe parkeerbeleid in Gouda. Foto: nl.123rf.com

Raad uit wensen voor nieuwe parkeerplannen Gouda

Nieuws 472 keer gelezen

GOUDA • Tijdens het bespreken van de opzet van het nieuwe parkeerbeleid in Gouda, konden partijen maandagavond hun wensen en bedenkingen meegeven. Die varieerden van het beperken van de breedte van de parkeerplekken, tot het pleiten voor maatwerk en het niet invoeren van gereguleerd parkeren in de rest van de stad tot 2040.

Gouda werkt nieuwe parkeerplannen uit. Daarin wordt een balans gezocht in het verdelen van de openbare ruimte; tussen ruimte voor auto’s en parkeren en ruimte voor zaken als groen, fietsers en wandelaars. De ruimte is schaars in Gouda, en er moet worden nagedacht over een eerlijke verdeling, aldus Gouda. De uitgangspunten zijn inmiddels uitgewerkt en worden besproken. 

Vorig jaar werd besloten om minder parkeervergunningen af te geven in de binnenstad, het aantal parkeerplekken daar te verminderen en gereguleerd parkeren in te voeren in Korte Akkeren en Kort Haarlem. Dat kon vorige week rekenen op kritiek van tien insprekers.

Luisteren
Rüstem Çetin, GBG: ‘Uit de reacties kwam duidelijk naar voren dat veel burgers zich grote zorgen maken om wat er komen gaat, van moeilijk kunnen rondkomen tot sociaal geïsoleerd raken.’ Klijmij- van der Laan benadrukt dat voordat deze plannen worden ingevoerd, bijeenkomsten worden georganiseerd.

‘Die zijn bedoeld om te luisteren, er zijn ook mensen in Korte Akkeren die zitten te springen om gereguleerd parkeren. Al die meningen gaan we aanhoren. Ik heb ook spookverhalen gehoord over parkeervergunningen van 100 euro; dat is een zorg die we makkelijk kunnen wegnemen. Het is luisteren, ophalen en zorgen dat het aansluit op wat men wil.’

Zorgvuldigheid boven snelheid
Voor het beleid voor de hele stad wordt een digitale enquête uitgezet. Maar eerst trekt de gemeente de wijken in, benadrukt Klijmij - van der Laan. ‘Eerst gaan we goed met de buurt praten. We hebben nu gezegd dat de enquête in februari wordt afgenomen, maar zorgvuldigheid gaat hier boven snelheid. In Korte Akkeren en Kort Haarlem halen we input voor tijden en tarieven en eventuele andere input. Als dat genoeg loopt, dan zetten we de enquête uit.’

Mirjam Roos, ChristenUnie, vraagt de wethouder mogelijkheden te onderzoeken voor een zorgverleningsvergunning. Daarmee kunnen medewerkers van Goudse zorgorganisaties, zoals de wijkverpleging, in alle wijken van de stad parkeren.

Draagvlak nodig 
‘Communicatie en participatie zijn ontzettend belangrijk’, zegt Talman (d66). ‘Zorg dat dit zorgvuldig en juist wordt gedaan. Zelfs als dat mogelijk tot vertraging zou leiden, want we hebben het draagvlak nodig.’ De VVD wil in de rest van de stad tot 2040 geen gereguleerd parkeren invoeren: ‘Kijk eerst naar hoe je knelpunten anders kunt oplossen’, aldus Kevin de Jonge.

PvdA ziet graag maatwerk. ‘Bijvoorbeeld voor gezinnen waarvan de kinderen nog gedwongen thuis wonen, maar ook talloze andere groepen. In Rotterdam wordt dit al heel breed gedaan’. Voor maatwerk staat de gemeente open, laat Klijmij- van der Laan weten. Ook vindt de PvdA het minimale tarief van 48 euro te veel, en pleit ervoor om dat te verlagen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden