• Theo Krins.
• Theo Krins. Foto: Lima Fotografie

Gouda Onderneemt en SBG kritisch over Parkeerbeleidsplan

Nieuws 971 keer gelezen

GOUDA • Gouda Onderneemt en Stichting Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) zijn kritisch over het aankomende parkeerbeleid in Gouda. Er komen onder andere minder parkeervergunningen en parkeerplekken, en meer plekken met betaald parkeren in de Goudse binnenstad en de wijken Kort Haarlem en Korte Akkeren. De nieuwe verkeersplannen geven ruim baan geeft aan voetgangers, fietsers en groen.

Vanuit de binnenstad ontvangen GO en SBG verontrustende geluiden in aanloop naar de uitwerking van de plannen, aldus Theo Krins, voorzitter SBG. ‘Het wordt steeds lastiger voor bezoekers aan de binnenstad om ergens gratis te kunnen parkeren, nu ook in Korte Akkeren betaald parkeren wordt ingevoerd. Een bepaalde groep bezoekers wordt hiermee mogelijk geweerd. We hebben economisch gezien de luxe niet om een bepaalde groep te kunnen missen.’ Daar bovenop betekent de maatregel voor de ondernemers zelf extra lasten als ze hun auto ergens parkeren, benadrukt Krins. 

Ook zou Gouda een systeem moeten invoeren dat automobilisten informatie geeft over beschikbare parkeerplekken. ‘Het bestaande parkeeraanbod wordt niet optimaal benut. Ook is het onduidelijk waar overal geparkeerd kan worden en of daar ook nog plek is’, aldus Krins. Dus pleit hij voor een systeem dat aangeeft of en zo ja, hoeveel plekken er beschikbaar zijn. 

Twee vliegen in een klap 
De wens voor autoluwe en groenere binnenstad leeft, stelt Krins vast. Maar er zou tegelijkertijd een goed alternatief geboden moeten worden voor auto’s. Bijvoorbeeld door extra capaciteit buiten de binnenstad te bieden, maar ook aan de rand van de stad. Hij denkt bijvoorbeeld aan een parkeerfaciliteit met pendeldienst inclusief een hub voor bevoorrading aan de binnenstad op de Goudse Poort. Zo wordt het verkeer in en naar het centrum verminderd. ‘Dan slaan we twee vliegen in een klap.’

Die compensatie is voor Gouda Onderneemt en SBG een randvoorwaarde, schrijft Krins. ‘De voorgestelde maatregel draagt ook bij aan het structureel terugdringen van het verkeer in de binnenstad en verlaagt de kans dat genomen maatregelen moeten worden teruggedraaid omdat er te drastisch is gesnoeid in het aantal parkeermogelijkheden.’

De raad spreekt op woensdag 17 januari over het nieuwe parkeerbeleid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

 Een persoon ramde donderdagavond 9 mei meerdere keren tegen het toegangshek van het politiebureau aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde.
Hekwerk politiebureau geramd door automobilist Nieuws 9 mei, 22:32
In de vijfde en laatste GoudAder-lezing van dit seizoen kijkt hoogleraar en auteur Arjo Klamer met deelnemers naar het begrip van welvaart en rijkdom in de huidige tijd.
Vijfde en laatste GoudAder-lezing van het seizoen: levensgenieters staan centraal Nieuws 9 mei, 12:26
Voorbeeld uit de praktijk van de Zweedse gemeente Helsingborg: de optische illusie ‘Shattering’ op een flat in Helsingborg, gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Leon Keer.
Gouda geeft Museum Gouda mega-muurschildering cadeau: inwoners denken mee Nieuws 9 mei, 12:19