Bewoners van de asielboot protesteerden deze week.
Bewoners van de asielboot protesteerden deze week. Foto: Aangeleverd

Gouda start pilot versneld verstrekken BSN aan bewoners AZC

Nieuws 540 keer gelezen

GOUDA • Bewoners van het AZC die recht hebben op een BSN kunnen die vanaf december versneld krijgen. Dit betekent dat zij sneller aan het werk kunnen dan nu het geval is. Er starten twee extra medewerkers bij de gemeente die aan de slag gaan met de pilot. 

Bewoners van de asielboot protesteerden in maart dit jaar voor de boot waar zij destijds verbleven. Met het protest vroegen zij aandacht voor de lange wachttijden waarmee zij te maken hebben. Een deel van de bewoners wachtte al maanden op een tweede gesprek met het COA. In principe krijgen asielzoekers als ze daar recht op hebben na zes maanden een BSN, maar de wachttijd kan nu oplopen tot tien tot vijftien maanden. Zonder BSN kunnen ze niet aan het werk.

Eigen beleid
In Rotterdam wordt al hier langer een eigen beleid in gevoerd. De gemeente Rotterdam verstrekt zelf na 6 maanden aan COA-vluchtelingen een BSN nummer, ook aan vluchtelingen die geen verblijfsvergunning hebben. Max de Groot, fractievoorzitter van de PvdA, stelde daarover vragen en deed het verzoek om een voorbeeld te nemen aan het Rotterdams beleid. De pilot gaat in december van start, meldt de gemeente. 

Ook zet Gouda in op andere manieren in op het laten meedoen in de samenleving van de bewoners. De pilot ‘Iedereen doet mee’ is gestart sinds de komst van de hotelboot en is uitgebreid op het AZC. Bewoners worden geholpen naar vrijwilligerswerk, leerervaringsplekken en/of stages en waar mogelijk naar betaald werk. Daarnaast is een ‘meedoenbalie’ geopend, waar bewoners terecht kunnen voor een gesprek dat hen verder helpt naar activiteiten zoals sport, recreatie en vrijwilligerswerk.

Wachttijd teruggebracht
Max de Groot, fractievoorzitter PvdA Gouda: “De wachttijd om dit via de IND te regelen kan daardoor van tien tot vijftien maanden teruggebracht worden tot ongeveer 6 maanden. Het zo snel mogelijk aan het werk kunnen gaan is wat ons betreft van groot belang voor deze inwoners van onze stad om zo snel mogelijk te integreren.”

In de regio Gouda worden er de komende vijf jaar 350 asielzoekers gehuisvest in de Molenwiek, waarvan 50 alleenreizende minderjarige vluchtelingen. Op dit moment zijn er 208 beschikbare plekken in woonunits die zijn geplaatst op het parkeerterrein van het AZC Molenwiek. In oktober verbleven er in totaal 203 asielzoekers. Hiervan waren er 126 in procedure en 77 statushouders, waarvan er drie uiteindelijk in Gouda gaan wonen.  

Vertraging
De verbouwing van het kantoorpand van Molenwiek heeft enige vertraging opgelopen door de vondst van asbest, dat inmiddels is verwijderd. De planning voor de verbouwing is nu verschoven naar het vierde kwartaal van 2024.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app