Gouda wil voorkomen dat kinderen de dupe worden van scheidingen met ernstige en vaak langdurige conflicten.
Gouda wil voorkomen dat kinderen de dupe worden van scheidingen met ernstige en vaak langdurige conflicten. Foto: Stockfoto

Gouda wil met nieuwe aanpak voorkomen dat kinderen de dupe worden van echtscheidingen

Nieuws 462 keer gelezen

GOUDA • Gouda wil voorkomen dat kinderen de dupe worden van scheidingen met ernstige en vaak langdurige conflicten. Daarvoor onderzoekt de gemeente mogelijkheden voor een nieuwe aanpak. Het stadsbestuur deed onderzoek naar het inzetten van ‘De Gezinsadvocaat’.

“Bij complexe scheidingen verliezen de ouders door aanhoudende, ernstige conflicten vooral het belang en welzijn van de kinderen uit het oog”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman van onder meer maatschappelijke ondersteuning. “Dat is funest en kan tot langdurige mentale schade bij kinderen leiden.” 

De Goudse aanpak moet erin voorzien dat kinderen niet, of zo min mogelijk de dupe worden van zo’n scheiding, meldt de gemeente. “Bijkomend effect is dan dat minder vaak een beroep wordt gedaan op de door de gemeente betaalde jeugdhulp, zoals de inzet van Veilig Thuis en Jeugdbescherming.”

Bij de methode ‘De Gezinsadvocaat’ wikkelen een familierechtenadvocaat en een gedragswetenschapper samen de scheiding af. De methode wordt momenteel in twee andere regio’s als proef toegepast. Een onderdeel hiervan is dat de gemeente alle kosten op zich neemt, ook de advocaatkosten.

Niet de bedoeling 
“Daarmee is meteen ook het belangrijkste nadeel van de ‘Gezinsadvocaat’ genoemd”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman. “De totale kosten bedragen 30.000 euro per scheiding en met de inzet van de ‘Gezinsadvocaat’ is het op dit moment mogelijk voor ouders om bijna volledig kosteloos te scheiden. Dat is wat ons betreft niet de bedoeling. Als gemeente gaan wij geen advocaatkosten vergoeden. De verantwoordelijkheid voor de juridische kosten tijdens echtscheidingsprocedures blijft bij inwoners liggen.”

Wel wil de gemeente de sterke punten van de methode benutten. “Maar dan wel met een vernieuwende benadering. Daarbij willen we onder meer aansluiten bij het bestaande hulpaanbod en gaan we de samenwerking zoeken met advocatenkantoren in Gouda. We vinden niet opnieuw het wiel uit; we bouwen voort op de succesfactoren van de elders in Nederland lopende proefprojecten”, aldus van Popering. 

De eerste concrete stap om complexe scheidingen te voorkomen is al gezet met de lancering van het ‘Scheidingsplein’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15