Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Movies that matter: Blue ID over gendertransitie

Nieuws 1.014 keer gelezen

GOUDA • Het nieuwe seizoen van de reeks films over mensenrechten en maatschappelijke kwesties in Filmhuis Gouda start woensdag 4 oktober meteen sterk met de docu BLUE ID (Publieksprijs IDFA 2022). 

De film volgt tien jaar lang de vele sociale en persoonlijke kanten van de gendertransitie van acteur Rüzgar Erkoçlar. Transfobie blijkt in Turkije alom aanwezig en het feit dat hij eerder beroemd was (als actrice Nil Erkoçlar) maakt het voor Rüzgar stukken erger. De film is Engels ondertiteld. 

Na de film volgt een Q&A met Goudse transgender Evelyn van de Kamp en haar vader, die uit eigen ervaring het onderwerp van de film toe kunnen lichten vanuit Nederlands perspectief. Achteraf is gelegenheid tot napraten in de foyer van het Filmhuis. 

In BLUE ID zien we hoe eind 2012 voormalig acteur Rüzgar Erkoçlar zijn eerste testosteroninjectie krijgt, een belangrijke stap in zijn geslachtsbevestiging en een mijlpaal die hem doet stralen van geluk.  ‘Ik was altijd al een man,’ zegt hij. ‘Ik heb niemands goedkeuring of acceptatie nodig.’ De voormalige acteur is omringd door een liefdevol gezin en al begrijpen zijn ouders hem misschien niet helemaal, steunen doen ze hem altijd. 

Woensdag 4 oktober, 20.00, Filmhuis Gouda. Kijk hier voor tickets en meer informatie.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie