Wethouder Michiel Bunnik
Wethouder Michiel Bunnik

Gouda sluit 2022 financieel goed af met positief resultaat van 31.1 miljoen

Nieuws 1.100 keer gelezen

GOUDA • Een jaar met een aantal onvoorziene zaken, toch sluit Gouda het jaar 2022 af met een positief resultaat van 31,1 miljoen euro. 

Een apart jaar, noemt wethouder Michiel Bunnik het. ‘Begin 2022 hadden we last van de na perikelen van corona, ook brak de oorlog in Oekraïne uit en werd alles duurder. Er zijn een aantal zaken die op zijn gepopt en dat zie je in de stukken terug.’

Daarmee doelt hij op bijvoorbeeld op de verhoogde kosten die de overheid heeft door de inflatie en de oorlog in Oekraïne, maar ook de organisatie van het winterplan, waarmee inwoners met een lager inkomen of maatschappelijke instellingen die hun energierekening niet konden betalen werden geholpen door de gemeente. 

Scanauto
Ondanks deze onverwachte uitgaven, sluit Gouda het jaar af met een positief resultaat van 31,1 miljoen euro. Dat resultaat komt onder andere doordat er extra inkomsten voortkwamen uit parkeren; er wordt sinds 2022 gebruik gemaakt van een scanauto, waardoor de parkeerheffingen omhoog zijn gegaan. Maar ook door het verlenen van meer bouwvergunningen, waarvoor betaald wordt per aanvraag. Daarnaast kreeg Gouda extra geld vanuit het Rijk aan het einde van het jaar.

Toch waarschuwt Bunnik voor enige terughoudendheid met het uitgeven van teveel geld. Zo komt een deel van het positieve resultaat doordat zijn er projecten van vorig jaar zijn doorgeschoven en is er geld dat gekregen is om uit te geven aan specifieke bestemmingen, dat niet overal voor ingezet kan worden. 

Spaarpotjes
Een bedrag van ongeveer 8 miljoen wordt in kleine spaarpotjes gestopt, met een speciale bestemming zoals afval, klimaat en energie, vrouwenopvang en beschermd wonen.

Het deel dat overblijft wil het college toevoegen aan de algemene reserve. Dat gaat om ruim 22 miljoen euro. Daarvan wordt 7,9 miljoen euro gereserveerd voor bedragen voor projecten die dit jaar worden uitgegeven. Het gaat onder andere om het jeugdtegoed op de Rotterdampas of het resterende bedrag van het winterplan vorig jaar. 

Het overige deel wordt apart gehouden. ‘De gemeente moet ook rekening houden met de stijgende prijzen, we kunnen onszelf zeker niet rijk rekenen,’ aldus Bunnik. We kunnen het in de toekomst goed gebruiken. We kunnen risico’s goed opvangen. Maar we moeten rekening houden met tegenslagen de toekomst.’

Vet op de botten
Hij benadrukt dat alles waar de overheid gebruik van maakt, zoals bouwkosten, duurder wordt. ‘Het is daarom goed om wat spek op de botten te hebben. Laten we niet met allerlei plannen starten, we hebben er al veel op de stapel liggen.’

In 2022 is ingezet op onder andere duurzaamheid, groen, kansengelijkheid, bestaanszekerheid, cultuur, wonen en sport. Het grootste deel, ruim 150 miljoen, is besteed aan het sociaal domein. Zo is er bijvoorbeeld Gouds Isolatieprogramma is vastgesteld, waarmee de gemeente eigenaren van woningen de komende jaren gaat helpen met isoleren en het winterplan werd ingesteld. Ook werd ingezet op het bouwen van woningen, er zijn in 2022 424 woningen bijgekomen. 

De jaarrekening wordt naar verwachting op 26 juni vastgesteld door de gemeenteraad.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app