Een doneerring bij de Bram Ladage.
Een doneerring bij de Bram Ladage. Foto: Aangeleverd

Pilot doneerringen succesvol, maar nog niet uitgebreid door kans op wespen

Nieuws 1.327 keer gelezen

GOUDA •  Wie makkelijk van zijn/haar lege flesjes of blikjes kwijt wil, kon dat vanaf februari doen in een van de doneerringen aan prullenbakken in Gouda. Tijdens de pilot van acht weken werd door de gemeente in de gaten gehouden of de ringen gebruikt werden waarvoor ze bedoelt waren. Dat bleek het geval. Toch gaat het college nog niet over tot uitbreiding van het aantal locaties, onder andere door de kans op wespen rondom de afvalbakken. 

De pilot vond plaats op twee routes. Op de snoeproute, een route van supermarkt naar een school, en van het station naar het centrum. Op beide locaties werden vijf afvalbakken voorzien van zo’n ring. Daaraan waren een aantal voorwaarden verbonden. De doneerringen moesten worden gebruikt voor flesjes en blikjes, maar niet voor ander afval. Ook werd erop gelet of er minder flesjes in de afvalbakken zitten en of de hoeveelheid zwerfafval niet toeneemt. 

Met name op de route van het station naar het centrum werden regelmatig flesjes in de ringen geplaatst. Ook werd er geen ander afval teruggevonden in de ringen, werden er geen flesjes in de afvalbakken aangetroffen en is het zwerfafval rondom de afvalbakken niet toegenomen. De conclusie: de doneerringen worden gebruikt waarvoor deze bedoeld zijn.

Overgangsperiode
Maar, schrijft de gemeente, de doneerringen zijn ook geschikt voor blikjes. Waar het statiegeld voor flesjes inging op 1 juli 2021, is het statiegeld op blikjes verplicht sinds 1 april 2023. Daarom is er een overgangsperiode; er kunnen nog blikjes zonder statiegeld in de winkels verkocht worden.

‘Wanneer deze in de doneerringen worden geplaatst kunnen er wespen op afkomen. Zeker wanneer het warmer gaat worden,’ schrijft de gemeente. ‘Dit kan een nadelig effect hebben op het gebruik van de afvalbak, maar ook op het gebruik van de doneerring.’ Ook wil het college de doneerringen die nu op de snoeproute staan verplaatsen, om te kijken of ze op een andere route wel gebruikt worden. ‘Bijvoorbeeld dichterbij supermarkten.’

De effecten worden tot na de zomer gemonitord. Daarna wordt besloten of er meer ringen in Gouda worden geplaatst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden