• Nikki de Graaf in de tuin voor het gebouw van het Leger des Heils.
• Nikki de Graaf in de tuin voor het gebouw van het Leger des Heils. Foto: Sandra Zeilstra

Activeringscoach Nikki wil mensen weer laten stralen: ‘Lijden maakt ons menselijk en specialer’

Nieuws 1.196 keer gelezen

GOUDA • Ruim een jaar gelden begon voor Nicolette de Graaf en haar echtgenoot een nieuw avontuur. Vanuit Utrecht verhuisden zij naar Gouda, kochten hier een huis, en kregen hun eerste kindje. Bovendien begon Nicolette aan een nieuwe baan binnen het Leger des Heils

Binnen de beschermde woonvorm Domus Huis en Haard van het Leger des Heils draait het voor de 32-jarige activeringscoach vooral om de vraag: “Hoe zet je zingeving in om iemand te laten stralen die eigenlijk niet zo lekker in zijn vel zit?” 

Op deze locatie kunnen maximaal 30 deelnemers afhankelijk van hun situatie en indicatie tijdelijk, of voor langere tijd, onder begeleiding wonen. Geen cliënten, maar deelnemers - omdat ze actief participeren in hun herstel. 

Drie mooie schilderijen sieren de grote ingangshal van Domus, twee in ouderwetse olieverfstijl en een moderne, brullende graffiti-leeuw. De kunstenaar, één van de bewoners, mag hier zijn passie tentoonstellen, “een podium van erkenning”. 

Weer mens voelen
Zinvolle dagbesteding als onderdeel van het herstelproces. Nikki, zoals de Haagse al langer door cliënten wordt genoemd, heeft daarbij een duidelijke missie: Hulpvragers zichzelf weer mens laten voelen!

Hoe? Door het gesprek met de deelnemers aan te gaan: Luisteren naar wat er speelt, vragen wat nodig is, bemoedigen en naar hun dromen vragen. Met kleinere en grotere activiteiten helpt zij haar protegés de dag door.

Soms moet je bescheiden beginnen, aan kleine doelen werken om een succeservaring teweeg te brengen - wat ontzettend belangrijk is als je veel ellende en falen hebt beleefd. 

De ijveraar werkte na haar opleiding ‘Culturele Maatschappelijke Vorming’ in Utrecht als woonbegeleider, waar zij voor haar gevoel meer politieagent dan medemens was. Daar viel haar op dat - in tegenstelling tot de gehandicaptenzorg - binnen de ggz amper focus op zingeving en hobby lag, terwijl zij zelf het zó wezenlijk vond dat mensen “weer plezier hebben in het leven”. Daarom deed zij in haar eigen vrije tijd leuke dingen met haar cliënten; voetballen of uitgaan. Hierdoor creëerde Nikki een heel nieuw én kwetsbaar band met de bewoners, “van mens tot mens” - en uiteindelijk zelfs haar eigen nieuwe functie. 

“Het heeft mij doen beseffen hoe hard je elkaar nodig hebt.”

Corona
De Coronaperiode hakte er op haar Utrechtse woongroep behoorlijk in. Cliënten moesten veel op eigen kamers blijven en werden soms angstig en heel erg eenzaam. Onenigheid over het overheidsbeleid zorgde voor extra conflicten. “De hele verbinding, waar ik zó voor sta, viel weg”, betreurt Nicky. Tegelijkertijd werd haar zorginstelling erg creatief in het zoeken naar oplossingen om weer tot meer cohesie te komen.

Ook in haar persoonlijke leven zorgde deze tijd voor reflectie. “Het heeft mij doen beseffen hoe hard je elkaar nodig hebt”, mijmert de bruid, die op haar trouwdag in 2020 niet eens haar moeder een knuffel heeft mogen geven. Tegelijkertijd herinnert zij zich haar bruiloft ook als extra intiem en daardoor extra verbindend, ondanks de verplichte afstand en het beperkte aantal gasten. 

Inspiratie 
Corona stimuleerde uiteindelijk ook haar baanswitch. Nadat zij tussentijds een jaar in de jeugdzorg had gewerkt, vond Nikki uiteindelijk helemaal haar plek bij het Leger des Heils in Gouda, waar zij veel vrijheid ervaart om te groeien en haar functie verder te ontwikkelen. Ook binnen het team wordt iedereen gezien en werkt vanuit zijn/haar eigen kracht, collega’s ondersteunen elkaar. 

Bij deze christelijke werkgever kan zij haar deelnemers coachend ter zijde staan en af en toe ook een stukje van haar eigen geloofsovertuiging delen. “Iedereen verdient liefde, want God is een bron van liefde”, wil zij meegeven aan deze doelgroep, die zich juist veelal vergeten en in de steek gelaten voelt. Uit bijbelverhalen, die volgens Nikki vaak over lijdenswegen en conflicten gaan, kun je inspiratie putten door het lijden te accepteren én er sterker uit te komen, waardoor je vervolgens beter in het leven staat. ”Het maakt jou juist mooier en specialer!”

“Iedereen verdient liefde.”

En als dingen soms écht niet meer goed komen, mag er daarover het gesprek zijn alsmede tijd voor rouw en troost. 

In haar werk wil Nikki iedereen “de kans geven om te stralen”. Er zijn altijd mogelijkheden, hoe klein ook, en soms vraagt het omdenken. Onlangs startte daarom een initiatief waarin alle deelnemers zelf voor elkaar koken. Warme maaltijden worden niet meer aangeleverd. Alle deelnemers mogen nu zelf actief worden en om de beurt koken wat zij zelf lekker vinden.

Theater
Haar eigen “ondergesneeuwd hobby” heeft de theaterliefhebber laatst ook weer opgepakt. Als tiener was Nikki al veel bezig met toneel en nu profiteert zij van deze passie ook in haar werk. “Theater raakt iedereen en geeft een gevoel van vrijheid, dat alles mogelijk is.” De creatieveling ziet dat theater op verschillende manieren herstel kan bevorderen, bijvoorbeeld door lef op te bouwen.

Erkenning
“Niemand wordt psychotisch geboren.” Nikki pleit voor begrip voor daklozen en verslaafden, wetende dat sommige cliënten het vroeger best goed voor elkaar hadden. “De maatschappij kijkt minachtend naar hen, terwijl er vaak leed achter zit dat hen juist menselijk maakt.” Er is altijd een achterliggend verhaal dat het waard is om aan te horen. “Jij of ik hadden het net zo goed kunnen zijn.”

Nikki ontkent niet dat haar werk weleens heftig kan zijn, bijvoorbeeld als je uitgescholden wordt. In deze functie moet je stevig in je schoenen kunnen staan. Als je echter door alle weerstand heen bent en vertrouwen hebt kunnen winnen, dan zie je ook de dankbaarheid bij cliënten en geeft het juist veel voldoening dat je écht het verschil hebt kunnen maken. 

Zo was Nikki laatst erg ontroerd toen er onverwachts voor haar werd gezorgd. Een deelnemer gaf voor haar verjaardag verrassend een cadeau met de boodschap: ‘Jij denkt altijd aan mij, dus ik heb aan jou gedacht.’ 

Miriam Pauline Hartmann

Verhalen uit de zorg

Serie: Het was in maart alweer drie jaar geleden dat Nederland plotseling ‘op slot’ ging. Wat de geschiedenis in zal gaan als de coronacrisis, bepaalde - en beperkte - het wereldwijde dagelijkse leven. De gezondheidszorg leverde een ‘uitzonderlijke prestatie’, aldus de koning tijdens zijn troonrede 2021. Het Kontakt - Goudse Post portretteert de komende maanden zes diverse Goudse zorgmedewerkers.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden