Burgemeester Pieter Verhoeve en Femke Haijtema, directeur-bestuurder Museum Gouda.
Burgemeester Pieter Verhoeve en Femke Haijtema, directeur-bestuurder Museum Gouda. Foto: Maaike Hoonhout - 3MegaWatt

COLUMN: Schat van de stad: Sleutelstuk uit de Goudse Barbarakapel

Nieuws 1.060 keer gelezen

GOUDA • Ieder kwartaal krijgt burgemeester Pieter Verhoeve in zijn werkkamer een nieuw voorwerp uit Museum Gouda op bezoek. Hier vertellen hij en museumdirecteur Femke Haijtema wat meer over deze Goudse schat. 

Sleutelstuk

Pieter Verhoeve: Vorig jaar vierden we in Gouda ons 750-jarig bestaan, waarvoor we onder meer 50 Goudse iconen, geïnspireerd op de Kaasboerin van Ineke van Dijk, door de stad lieten plaatsen. 150 jaar eerder vierde de stad haar 600ste verjaardag ook met kunst. In de krant kwam toen een oproep: “Bezitters van Kunststukken en Oudheden van allerlei aard, op Gouda betrekking hebbende, worden uitgenoodigd, mede te werken een Tentoonstelling”. Het kunstwerk dat nu op mijn kamer komt logeren, was één van die stukken. Het is een uit eikenhout gesneden kop die ooit de Goudse Barbarakapel sierde. Zo hangt ook onze Sint Jan vol met ‘fratskoppen’; gebeeldhouwde en merkwaardige figuren die ruimtes opluisteren. Fraai, dat ook ons stadsverleden in dit museumstuk een gezicht krijgt. 


Bijschrift - Sleutelstuk uit de Goudse Barbarakapel | 15e eeuw I maker onbekend | Museum Gouda (foto: Tom Haartsen)

Foto: Tom Haartsen

Femke Haijtema: Een mooi idee dat in 1872 onze stadsverjaardag ook al zo groots werd gevierd! De feesttentoonstelling vond toen plaats aan de Markt, in het witte Arti Legi gebouw. Twee jaar later werd vanuit die verzameling Museum Gouda opgericht, volgend jaar is dat 150 jaar geleden. Wat nu in het museum te zien is, werd dus voor een groot deel door Gouwenaars bijeengebracht. Ik ben benieuwd wie deze prachtige houten kop instuurde. Misschien iemand die een bijzondere band had met Sint Barbara, de naamgever van de kapel en het gasthuis? In de zestiende eeuw kregen de arme kinderen van de stad daar les. Nu resteert alleen de Barbaratoren, in de Kuiperstraat. Én deze bijzondere kop, die ons vanuit een ver verleden wat beteuterd aankijkt. 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden