• Arnon Grunberg en Katrin Himmler in gesprek over verdraagzaamheid en waakzaamheid.
• Arnon Grunberg en Katrin Himmler in gesprek over verdraagzaamheid en waakzaamheid. Foto: Rob Radix

Katrin Himmler en Arnon Grunberg in gesprek in de Sint Jan

Nieuws 1.249 keer gelezen

GOUDA • Katrim Himmler en Arnon Grunberg gingen woensdagavond in de Sint Jans met elkaar in gesprek over verdraagzaamheid en waakzaamheid. Ook bezoekers kregen de gelegenheid om vragen te stellen. 

Katrin Himmler en Arnon Grunberg zijn door het verleden van hun families verbonden door de geschiedenis. Op uitnodiging van Mandeville College gingen zij deze avond in gesprek met elkaar over het verleden, hun families en het heden.

Katrin is de achternicht van Heinrich Himmler. Over de geschiedenis van haar familie schreef ze verschillende boeken, waaronder het boek de Gebroeders Himmler. Arnon Grunberg heeft een familie met een trauma door de oorlog, zijn vader dook onder en zijn moeder overleefde Auschwitz. Van zijn hand verscheen onder andere het boek ‘Bij ons in Auschwitz’, met verzamelde teksten van getuigen die slachtoffer waren.

Schuldgevoel
Als start gaf Katrin Himmler een toespraak waarin ze dieper inging op de geschiedenis van haar familie. Ze sprak over het naziverleden van haar familie; waarom werden haar grootouders aangetrokken tot het nazisme? Tijdens de betoog ging ze dieper in op wat haar familie dreef tot de daden die ze hebben begaan, waarbij onder andere economische omstandigheden, educatie, familiedynamieken maar ook karaktereigenschappen een grote rol spelen.

Ze sprak over hoe de familie na de oorlog omging met het verleden of hoe ze dat ontweken door er niet over te praten en wat de consequenties zijn tot vandaag de dag. Ook vertelde ze over haar eigen schuldgevoel en hoe zij daarmee heeft leren omgaan, als familielid maar ook als Duitser met een gezamenlijk nationaal verleden.

Er volgde een dialoog tussen haar en Arnon Grunberg, waarna bezoekers de ruimte kregen om vragen te stellen. Tijdens het gesprek werd onder andere dieper ingegaan op hoe een familie uit de middenklasse in staat kon zijn tot onvoorstelbare misdaden. Hier en daar werd een parallel getrokken met het heden en hoe je op je hoede moet zijn voor opkomend(e) extremisme en onverdraagzaamheid. 

Want, sluit ze af: ‘We moeten de nazi’s niet zien als monsters. Ze waren mensen, die absoluut monsterlijke dingen hebben gedaan. Daar moeten we ons van bewust zijn. Alle mensen zijn onder bepaalde omstandigheden in staat om afschuwelijke dingen te doen.’

De lezing vond plaats in het kader van het lustrumjaar van de Mandeville Academy, die dit jaar vijf jaar bestaat. Dit voorjaar vonden verschillende lezingen plaats met internationale sprekers, zoals de oud minister-president van Moldavië. In het najaar, als Mandeville daadwerkelijk vijf jaar bestaat, volgen er meer lezingen met internationale gastsprekers. De eerste zal op 7 oktober plaatsvinden. De lezingen zijn voor iedereen te bezoeken.


 Foto: Rob Radix


• Katrin Himmler - Foto: Rob Radix


Arnon Grunberg - Foto: Rob Radix

Foto: Rob Radix

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

• Katrin Himmler
Arnon Grunberg
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden