Afbeelding
Foto:

Groen licht voor verkeersplannen drie wijken

Nieuws 1.101 keer gelezen

GOUDA • De drie wijkmobiliteitsplannen voor de binnenstad, Kort Haarlem en Korte Akkeren en de nota grote en zware voertuigen zijn aangenomen. 

Koppers (Gouda Positief) stelde bij aanvang voor om het besluit uit te stellen. Ze pleitte voor het zorgen voor meer draagvlak, met name voor de plannen voor gereguleerd parkeren in de wijken Kort Haarlem en Korte Akkeren. Dit voorstel vond geen meerderheid. 

Wethouder Klijmij – van der Laan reageerde daarop: ‘Er is uitgebreid geparticipeerd en de opbrengst zit verwerkt in de plannen. Uitstel betekent dat er geen oplossing komt voor problemen die er al jaren zijn. De leefbaarheid en bereikbaarheid komt dan in het geding.’

De Groot (PvdA) wees erop dat als het ‘kostenplaatje beperkt blijft, het draagvlak zal toenemen.’

Een voorstel om gereguleerd parkeren uit de plannen te halen, ingediend door de VVD, haalde het niet. Klijmij – van der Laan: ‘De plannen zijn verweven met elkaar. We moeten de schaarse ruimte verdelen. Door dit onderuit te halen worden de plannen wezenlijk aangetast. Zo worden mensen die erop rekenen in de kou gezet.’ Ook het voorstel om eerst voldoende parkeervoorzieningen aan de randen van de binnenstad te realiseren, voordat parkeerplekken in de binnenstad worden opgeheven haalde geen meerderheid. 

Wel werden twee maatregelen die voor later gepland stonden, naar voren gehaald. Deze zouden vanaf 2028 worden aangepakt. Een van de maatregelen houdt in dat schoolomgevingen in de drie wijken met voorrang verkeersveilig worden gemaakt. 

Ook wordt eerder gekeken naar maatregelen op de Reigerstraat, Lazaruskade en de Wachtelstraat. Daar wordt regelmatig te hard gereden. De Groot (PvdA): ‘Deze week was er ook een ongeluk op dit punt, kinderen maken ook gebruik van deze route.’

Klijmij reageerde: ‘Het is best uitvoerbaar, maar ik waarschuw wel voor een opeenstapeling van wensen.’ Hij noemde onder andere de capaciteit die beschikbaar is, maar ook de bereikbaarheid van de stad. ‘Je kunt niet op teveel plekken de weg opengooien.’ De maatregelen kunnen volgens Klijmij – van der Laan op zijn vroegst in 2026 of 2027 worden genomen. 

Daarnaast werd het plan voor de bevoorradingsroute van supermarkt de Plus in de Korte Akkeren aangepast. Daar zouden vrachtwagens via de Bosweg en de Roemer Visscherstraat richting de Rotterdamseweg moeten gaan rijden. 

Talman (D66) diende het voorstel in: ‘Het is een onwenselijke route via smalle straten. Er wordt nu al schade aangericht door lange vrachtwagens. Ook met de voorgestelde lengtebeperking moeten deze deels over het trottoir.’ De gemeente gaat nu met de eigenaar in gesprek over nog kortere vrachtwagens of achteruitrijden, zoals nu gebeurt, eventueel onder begeleiding. 

De aangepaste verkeersplannen werden met een ruime meerderheid aangenomen (22 voor, 10 tegen).

De wijkmobiliteitsplannen zijn een uitwerking van het verkeerscirculatieplan. In 2021 is deze voor heel Gouda vastgesteld. De projecten die erin staan, worden in delen uitgevoerd. De komende jaren zijn de plannen nu dus vastgesteld voor de drie wijken. 

In de wijken komt onder andere meer ruimte voor voetgangers en fietsen en Gouda zet meer in op deelvervoer zoals deelfietsen en deelauto’s. Ook worden er diverse maatregelen genomen rondom het parkeren, waaronder betaald en vergunning parkeren in Kort Haarlem en Korte Akkeren.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thirza van het GHZ en Kees, Esther en Yolande van stichting Kans tegen Kanker.
Verwendag voor patiënten met kanker in Theaterbakkerij Nieuws 17 mei, 11:11
Wim Janssen werkt al 50 jaar als kunstenaar. Om dat te vieren opent hij twee weekenden een tentoonstelling met zeventig van zijn werken.
Kunstenaar Wim Janssen viert zijn 50-jarig jubileum met een tentoonstelling in zijn atelier en huis Nieuws 16 mei, 14:41
Afbeelding
Goudse delegatie op bezoek bij zusterstad Kongsberg Nieuws 16 mei, 12:46