Foto: Narianka Peters

Goud voor Zoeterweijde en Nora jong belegen

  •   keer gelezen   Nieuws

GOUDA • De állerlekkerste Gouda 48+ belegen is Zoeterweijde. Deze kaas van Uniekaas Holland kreeg het predikaat goud afgelopen donderdag bij de Gouda Cheese Awards 2021. In de categorie Geitenkaas 50+ jong belegen ging de eerste prijs naar Nora jong belegen van Kaashandel Remijn. De winnende kazen dragen een jaar lang de felbegeerde titel ‘lekkerste kaas van Nederland’. 


In de categorie Goudse 48+ belegen ging zilver naar Noord-Hollandse Gouda van Zijerveld en brons naar Lutjewinkel van Zijerveld.
In de categorie Geitenkaas 50+ jong belegen was Saantje van Zijerveld goed voor zilver en kreeg Witte Sikke van Kaashandel Remijn brons.
De doorslaggevende beoordeling werd gegeven door een VIP-jury die werd voorgezeten door burgemeester en tevens Opper-Waegemeester Pieter Verhoeve. Samen met culinair influencer en schrijfster Francesca van Berk (‘Francesca Kookt’) en Michelin-sterrenchef Martijn Kajuiter, werkzaam in het Relais & Chateaux Weeshuis Gouda, keurde hij in de 17e-eeuwse Goudse Waag de genomineerde kazen.
Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. De spannende finale is normaal gesproken live mee te maken. En waar anders dan in Gouda? Het decor vormt de traditionele Goudse Kaasmarkt, waar boeren en handelaren nog altijd met een ‘handjeklap’ onderhandelen over de prijs.
Deelname aan de Gouda Cheese Awards staat open voor alle Nederlandse kaasmerken. Producenten, handelsbedrijven en detailhandel: iedereen kan meedoen zolang de inzending voldoet aan het wedstrijdreglement.

Voorrondes
De hele kazen die worden ingezonden worden gesneden door boormeesters en geanonimiseerd aangeboden aan het Centrum voor Smaakonderzoek, dat al sinds 1991 kwalitatief en kwantitatief smaakonderzoek uitvoert in opdracht van bedrijven en instellingen. In die onderzoeken zijn consumenten de proevers. CSO beschikt over een panelbestand van meer dan 800 personen die goed kunnen proeven en hun indrukken duidelijk onder woorden brengen. Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. De zes finalekazen zijn dit voorjaar al geproefd door consumentenpanels in het Centrum van Smaakonderzoek (CSO) én in de kaasbus die door de Cheese Valley toerde.

Bij de finale kon door de coronamaatregelen geen publiek aanwezig zijn. Ook vorig jaar werd de finale zonder publiek gehouden bij de Cheese Experience. Toen was de presentatie in handen van Anita Witzier. Deze keer ging deze eer naar Frau Antje, het Nederlanse boegbeeld voor de Goudse kaas in het buitenland. Het is de bedoeling dat volgend jaar de finale weer live met publiek op de Goudse markt wordt gehouden. Tenslotte is het dan ons feestjaar.

Foto’s: Marianka Peters

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier