<p>Vrijdag ging de campagne &#39;Samen Waterproof&#39; van start.</p>

Vrijdag ging de campagne 'Samen Waterproof' van start.

(Foto: HHSK)

Hoogheemraadschap helpt een handje

  •   keer gelezen   Nieuws

GOUDA/REGIO • Je tuin of bedrijfsterrein vergroenen? Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard helpt een handje door subsidie te verstrekken


Vrijdag lanceerde het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de publiekscampagne ‘Samen Waterproof’. Klimaatverandering heeft grote gevolgen. En dat vraagt om ingrijpende en duurzame maatregelen. Op wereldniveau én gewoon om de hoek, in de buurt. Hoog tijd dus voor meer actie vindt het hoogheemraadschap! Om het bewoners en bedrijven nog aantrekkelijker te maken om maatregelen te nemen, kan vanaf nu subsidie worden aangevraagd voor het vergroenen van het eigen terrein. 

Het wordt warmer en het regent harder en langer. Tegelijkertijd blijft het ook langere periodes droog. En terwijl in Nederland de bodem verder daalt, stijgt de zeespiegel. Het recente rapport van het IPCC spreekt van een acute noodsituatie als het om klimaatverandering en de gevolgen ervan gaat. Naast dat er maatregelen moeten worden genomen om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we ook actie ondernemen om de gevolgen die we nu al merken aan te kunnen. Het hoogheemraadschap nodigt iedereen uit om mee te doen om ook in de toekomst droge voeten te houden.


De presentatie van de Klimaatbus is het startschot van de campagne ‘Samen Waterproof’. De Klimaatbus, volledig ‘gekleed in klimaatadaptieve maatregelen’, rijdt de komende vijf dagen door de regio om bewoners en bedrijven te inspireren ook Samen Waterproof te worden.

Naast het delen van voorbeeldverhalen op het online platform ‘Samen Waterproof’ geeft het hoogheemraadschap subsidie aan iedereen in de regio die één van de drie maatregelen neemt en aan de voorwaarden voldoet. 

Zo kun je bijvoorbeeld tuintegels vervangen door gras en planten, een groen dak aanleggen, regenwater opvangen in een ton of je regenpijp afkoppelen van het riool. Alle maatregelen zijn erop gericht zo lang mogelijk regenwater vast te houden en het riool te ontlasten.

De subsidieregeling is ingegaan op 1 juli 2021 en loopt tot en met 30 juni 2024 en is beschikbaar voor iedereen die binnen het beheersgebied van het hoogheemraadschap valt en aan bepaalde voorwaarden voldoet. Denk hierbij aan bewoners, bedrijven en andere organisaties. 

Voor dit eerste halfjaar wordt € 100.000,- beschikbaar gesteld, voor de komende twee jaar € 200.000,- en € 100.000,- in 2024 (t/m juni 2024). De eerste subsidies voor 2021 worden nu vergeven aan Waterproof-bewoners en -bedrijven.

Kijk voor voorbeeldverhalen, de voorwaarden voor subsidie en het aanvragen ervan op: www.hhsk.nl/samenwaterproof.

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier