<p>Wethouder Corine Dijkstra ondersteunt de actie.</p>

Wethouder Corine Dijkstra ondersteunt de actie.

(Foto: Erik van der Aar)

Opwarmen voor de Verkiezing Liefste Straat

  •   keer gelezen   Human Interest

GOUDA - Op 23 september was er een bruisende Happening voor Gangmakers van de Goudse Lief en Leedstraten in de aula van de Goudse Waarden. Gouda Bruist organiseerde deze bijeenkomst als opwarmer voor de Verkiezing van de Liefste Straat.


Gangmakers beheren een Lief en Leedpotje voor hun straat en geven daaruit af en toe een aardigheidje aan een buur die dat kan gebruiken. ‘Het werkt echt heel goed’, zegt Ina van het Albrechtsveld. ‘Steeds meer mensen geven aan ons door als er iets speelt: ‘Weet je al dat daar een kindje is geboren, weet je al dat buurvrouw ziek is?’ We zijn nog maar driekwart jaar bezig maar het is heel positief.’

Inmiddels doen er 73 straten mee verspreid over alle wijken van Gouda. Wethouder Corine Dijkstra ziet de Gangmakers als waakvlammetjes in de buurt. Ze roept straten die nu nog niet meedoen op om zich aan te melden bij het Lief & Leedproject en de Verkiezing van de Liefste straat. 

Er is ook volop ondersteuning voor Gangmakers die nog meer willen doen aan verbinding in de Buurt. Verschillende organisaties vertellen in flitspresentaties wat ze voor hen kunnen betekenen. Zo kunnen buren die samen een activiteit willen organiseren een aanvraag doen bij Goudapot. Wie een stukje groen wil adopteren kan via de gemeente terecht bij Groen Moet Je Doen. De viering van Gouda 750 jaar biedt een uitgelezen kans voor verbinding, bijvoorbeeld met het grote Iftarfeest volgend jaar op de Markt van Gouda. Dit najaar start een leertraject voor Gangmakers die zich door willen ontwikkelen tot buurtverbinder.

Vanuit Mozaïek Wonen is onder andere Margareth Wortman aanwezig: ‘Zoveel mensen die hart hebben voor hun buurt. Ontzettend positief.’ Ook Kaoutar, gangmaker op de Brittenburg, sluit zich hierbij aan: Het ontmoeten van andere gangmakers heeft mij geïnspireerd. Ik vind het heel mooi om te zien dat wij als bewoners er echt voor elkaar zijn.’

Het bruist dus al volop in aanloop naar de Verkiezing van de Liefste Straat die op 18 november gaat plaatsvinden. Meer informatie en aanmeldenop liefenleedgouda.nl.

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten