Expoëzitie in Huis van de Stad goed in beeld

  Cultuur

In de maand november loopt in het Huis van de Stad de tentoonstelling van gedichten (expoëzitie) van de Goudse Rob Haster. Deze expoëzitie "Uit beeld te voorschijn" trekt aardig wat belangstelling. Niet alleen van wachtende mensen in de ambtelijke molen, maar ook van mensen die specifiek voor de Goudse kunst of de poëzie komen.
Bezoekers geven aan, dat het verbindende karakter van de gedichten de veelvormigheid van de kunst tot één geheel maakt. Er staat in de rustige opstelling dan ook een bonte verzameling van vormen, kleuren en materialen. Met daarnaast, eronder of liggend op de grond, de witte vlakken met de gedichten. Een rode draad van witte poëzie, die niet altijd even makkelijk te begrijpen is, maar wel vaak aanvoelbaar. Soms vraagt het wat tijd. Misschien een beetje onthaasting?
Enkele gedichten omvatten het schilderij, zoals bij werk van Mieke de Haan:

"Ik leg de ruimte op het doek
zoals het licht zich legt in mij
Ik raak heel zacht
jouw kleuren aan
-onze ziel op linnen
het ogenblik voorbij"

Of de dichter die zich in de vogels van Claudia Huft herkent:

"In iedere opa
huist een vogel
die fladdert door
vervlogen tijd"

Opvallend in de expositieruimte is het houtwerk van Yuri van Zeijl, een beeld dat in zichzelf al even bezinning vraagt. Sprekend de armen uitstrekkend hout:

" natuurlijk
blijf ik leven -een stem
is mij gegeven
die hoop en wanhoop
strekt

..

je hoort je eigen hart
dat groeit
-je ademt –je beweegt
als je mij
aanschouwt,"

Leuk is om te horen en in het gastenboek te lezen, dat ook de Goudse kunstenaars zelf deze expoëzitie waarderen. Hun werk krijgt "extra kleur en dimensie". En niet te vergeten: aandacht. Een extra opmaat naar weer Open Ateliers in 2019? Hopelijk zal "Gouda Poëziestad" als nieuwbakken stadsambitie ook een herwaardering van de kunst betekenen.
In die ontmoetingen met Goudse kunst, geeft Rob aan, ligt de bron van de inspiratie voor de gedichten. Mooi overigens, om van hemzelf enkele gedichten voorgedragen te krijgen - met de omlijsting erbij. Want om ieder kunstwerk en gedicht zit een verhaal verweven.

Rob geeft in zijn informatieblad bij de expoëzitie aan, veel medewerking te hebben gehad van o.a. Nicole Jansen en Marrianne Waalwijk die samen de tijdelijke expositieruimte onder de Goudse Verzekeringen runnen. Het printwerk was in handen van Meijboom Fotografie. Kortom Goudse samenwerking alom.
Uiteraard meldt hij ook dat zijn twee dichtbundels nog te verkrijgen zijn in o.a. de Goudse boekhandels.

De expoëzitie staat nog te beleven in het Huis van de Stad, tijdens kantooruren, tot 30 november.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden