GOUDSE ICOON VAN GOUDSE GIDSEN GILDE
GOUDSE ICOON VAN GOUDSE GIDSEN GILDE Foto:PR

Goudse icoon uitgelicht

Cultuur 479 keer gelezen

GOUDA - In het kader van Gouda 750 jaar zijn er 50 kaasboerinnen naar het ontwerp van Ineke van Dijk, beschilderd door kunstenaars en organisaties. Elke twee weken lichten we een Gouds Icoon uit, deze keer de kaasboerin van:

Goudse Gidsen Gilde

Het ontwerp voor de beschildering van de kaasboerin maakte Angela Wools samen met vier vrijwilligers van het Goudse Gidsen Gilde. De gidsen hebben een passie voor de geschiedenis van de stad en vertellen graag leuke en interessante verhalen over Gouda. Dat er aan het begin van de negentiende eeuw siroopwafels zijn uitgevonden bijvoorbeeld, laten ze duidelijk zien op deze kaasboerin.

Haar hoofddoek is geschilderd in de kleuren van de regenboogvlag en symboliseert de tolerantie en diversiteit van Gouda. In de zes sterren van het Goudse stadswapen staan de gevelstenen van de Zalm en ‘Het scheepje’, de historische gebouwen Arti Legi, de Waag, de Jeruzalemkapel en natuurlijk het logo van het Goudse Gidsen Gilde.

Als geen ander weten de gidsen dat ‘De tijd verglijdt’, een tekst die terug te vinden is op de gevelsteen van het oudemannenhuis Willem Vroesen en hier uitgebeeld wordt door een aantal klokken. 

Het Goudse Gidsen Gilde is in maart 2012 als zelfstandige vereniging opgericht. Inmiddels zijn er ruim 20 gidsen actief en is er een wachtlijst om gids te worden. Elke gids heeft een eigen specialisatie. Het gilde organiseert diverse stadswandelingen voor bewoners van Gouda en bezoekers uit binnen- en buitenland, per jaar ruim 7000 personen. Uit welke landen deze toeristen komen is te zien aan de vlaggen die geschilderd zijn op de sokkel. Natuurlijk ontbreken de vlaggen van de zustersteden Kongsbergen en Solingen niet. Verder zijn een aantal grachtenpandjes aangebracht, een glas-in-loodraam uit de St. Janskerk, Goudse kaarsen en twee klinkende bierpullen. Deze kaasboerin heeft een verleden. De Goudse geschiedenis spat er vanaf.

“Wij geven aan Gouda de geschiedenis van de stad door.”

De Goudse Iconen is een project van Cultuurhuis De Garenspinnerij. Kijk voor leuke routes langs deze iconen en meer info op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl/goudse_iconen

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden