Foto: Oscar van der Wijk

Nu doorpakken!

  Column

We zijn goed gestart: zoals onbetaalbaar wonen in de grootste badkuip van Nederland en het verkwanselen van monumentale panden zoals ons oude weeshuis. En de concrete plannen zijn veelbelovend: op elkaar gepakt en trillend in de Spoorzone, aan de dijk gezet door te wonen in containers op de Winterdijk of als eerste hulp bij ongelukkig wonen in een te duur appartementje op het oude ziekenhuisterrein.
Niet geheel hoe we allemaal graag willen wonen. Maar het helpt wel tegen de woningnood.

Op dit moment is er meer dan tienduizend vierkante meter kantoorruimte, winkelruimtes en (potentiële) bouwgronden in Gouda potentieel beschikbaar voor wonen. En er komen ook nog een paar mooie woonkansen aan want er komen geen hangmatten (“zwevende hotelkamers”) in de Gouwekerk, grafkisten (“slaapcabines”) in hotel Mirage aan de Westhaven en geen view to a kill (of juist wel) met slaapplaats bij het station voor toeristen.

Tijd voor actie! Hier ligt een mooie actieve taak voor de gemeente. Keus genoeg; zoals, maatregelen nemen tegen Airbnb (overlast) zoals in veel andere steden, zelfbewoningsplicht te eisen zoals in Utrecht, een actief beleid voeren tegen leegstand zoals in Rotterdam of actief sturen op particuliere renovatie zoals in Den Haag. Of gaat de geschiedenis zich herhalen; jarenlang oplopende woningnood enerzijds en oplopende leegstand anderzijds vanwege onder andere financiële belangen.

De crisis heeft geleerd dat de gemeente Gouda wel daadkrachtig kan optreden en snel kan handelen. Ondernemers wordt financieel gesteund en er is letterlijk meer ruimte gekomen voor de horeca op de markt. Wanneer gaat de gemeente Gouda zich druk maken over meer ruimte voor wonen? Misschien moeten we daar eens met de betrokken wethouders over gaan praten.... op een van de nieuwe terrassen op de markt?

Jérôme Brands 

www.jeromebrands.nl

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden