Foto:

FF Tussendoor - Zwevende slapers

  Column

Honderd zwevende hotelkamers en een uitkijkpost, van waaruit je de hele stad kunt overzien. Het zoveelste plan voor een herbestemming van de Gouwekerk is uit de hoge hoed getoverd. Eureka! Het wordt een hotel met honderd kamers. Oh ja, er komt ook iets van een cultuurpodium. En kijk, daar hebben we nou echt behoefte aan.

Toen ik het las in de wijkkrant van de Raambuurt, moest ik direct terugdenken aan die heren van Hermon Erfgoed, die drie jaar geleden met knallende champagnekurken de koop van de kerk bezegelden. Zij hadden exact hetzelfde plan als nu wordt gelanceerd, nadat zij zich hadden laten inspireren door de Kruisherenkerk in Maastricht, waarin een exclusief design hotel is gevestigd. Nog geen drie maanden later wisten ze niet hoe snel ze van het gigantische gebouw aan de Hoge Gouwe af moesten komen.

Beter goed gejat, dan slecht verzonnen, zal de Goudse ontwikkelaar White House gedacht hebben. Deze creatievelingen gaan namens de kerkeigenaar het gebouw herontwikkelen, maar verwijst voor nadere uitleg naar de klankbordgroep, een groepje betrokken burgers, die mee mogen praten over de nieuwe bestemming. En dat vind ik op zich wel een beetje raar. Een vastgoedontwikkelaar die zich bewust afzijdig houdt voor uitleg. Je zou toch trots moeten zijn om zo'n pareltje als de Gouwekerk te mogen herontwikkelen en dit van de daken willen schreeuwen. Of is het niet allemaal goud wat er blinkt?


De klankbordgroep is het met de planvorming eens, dus kat in 't bakkie, zo lijkt het. Als het plan maar geen schipbreuk gaat lijden. Immers, er zullen altijd tegenstanders van iedere vorm van herbestemming zijn. Wat dat betreft zal er nog heel wat (wij)water door de Gouwe zal moeten stromen, voordat er ook maar één spijker in de muur wordt geslagen.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden