Foto:

FF Tussendoor - De Van Rossems

  Column

Vorig jaar zomer maakte ik een praatje met Sis van Rossem, die op een bankje voor Museum Gouda een sigaretje zat te roken. 'Ze vond Gouda niet zo bijzonder,' zei ze zonder blikken of blozen.

Oei, dat betekende niet veel goeds voor de uitzending, dacht ik direct. Toen de lang verwachte uitzending 'Hier zijn de Van Rossems' afgelopen week begon en broer Maarten aangaf dat Gouda beter de hele binnenstad kan afbreken en weer opbouwen vanwege de slappe bodem, werd het zwart voor mijn ogen. Je hebt het wel over míjn Gouda!

Ik moest gelijk aan die lelijke krantenkoppen van enkele jaren geleden in de Televaag denken. En onwillekeurig hield ik mijn telefoon in de aanslag om een lelijke tweet de wereld in te gooien. Dat lucht schijnbaar op. Mijn wederhelft probeerde mij tot bedaren te brengen, iets wat doorgaans niet lukt. Ditmaal nam ik zijn advies voor lief om eerst de hele uitzending af te kijken, alvorens helemaal uit mijn kanarie te springen.

En inderdaad, naarmate de uitzending verstreek en ik alle vertrouwde plekken en zelfs ons huis in beeld zag, maakte mijn woede langzamerhand plaats voor gepaste trots. Dit is míjn Gouda!

Bij het bezoek aan de Sint Jan had ik nog wel een vileine opmerking van Maarten verwacht over het Erasmusglas, maar dat heeft hij waarschijnlijk over het hoofd gezien. Trouwens werd met geen woord over Erasmus gerept, wel was er alle lof voor Coornhert. Dat zal sommige Gouwenaars deugd doen.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten