Column FF Tussendoor - IJsheiligen

  Column

Wat bezielt je toch! Het is tien graden boven nul en je besluit een stukkie te gaan ijszeilen. Dan ben je of levensmoe of gewoon dom. In ieder geval moet je terug naar de schoolbanken om te leren, dat een temperatuur boven nul ijs doet smelten.

Alle hulpdiensten, inclusief duikteams uit de regio en zelfs de traumahelicopter werden zaterdag opgetrommeld om een ijszeiler uit een wak te vissen. Ook een andere schaatser die zijn leven in de waagschaal stelde om de pechvogel op de Reeuwijkse Plassen te redden, zakte bij de reddingspoging door het ijs. Natuurlijk heeft iedereen recht op hulp als diegene in nood verkeert, dat staat buiten kijf. Maar roelozen die het noodlot tarten moeten wat mij betreft stevig aan de tand worden gevoeld.

De één viert een feestje, de ander redt mensenlevens

Terwijl de Goudse Reddingsbrigade een feestje vierde vanwege hun nieuwe stalling, waren hulpverleners iets verderop met het échte werk bezig, mensen redden. Een schril contrast eigenlijk.
Wegmisbruikers, pyromaantjes en vuurwerkovertreders. Voor bijna iedere doelgroep is een speciale cursus verplichte kost, Voeg daar maar een cursuspakketje 'ijsheiligen' toe. Gewoon een verplichte cursus, waarin waaghalzen de basisprincipes van de natuur wordt geleerd en alle risico's die eraan verbonden zijn. Want laten we eerlijk zijn, deze malloten brengen niet alleen zichzelf en de hulpverleners in gevaar, maar geven ook nog eens het slechte voorbeeld. IJs heeft nu eenmaal een enorme aantrekkingskracht en ondanks het verbod van hun ouders, zullen kinderen die anderen op het ijs zien, stiekem toch een poging wagen. Daar moet je toch niet aan denken!

De kosten van de hulpverlening worden niet op de ijszeiler verhaald. Toch zou ik het kostenplaatje van zijn roekeloos gedrag onder zijn neus willen wrijven. Misschien denkt ie volgende keer een beetje na. Heeft deze zwemmende ijszeiler overigens al taart en bloemen naar de brandweer gebracht. Dat is toch wel het minste dat je kunt doen!

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden