Foto:

FF Tussendoor - Lijstjes en cijfertjes

  Column

Zo rond de jaarwisseling word je overladen met lijstjes en cijfertjes. De Top2000 is nog vermakelijk, maar een lijstje met gemeenten waar mensen het gelukkigst wonen of een lijstje met de meest favoriete vakantiebestemmingen van het afgelopen jaar, vind ik net zo dubieus als de Machtigste Gouwenaar. Ja, en ik kan het weten. Ik heb aan de wieg gestaan van de oprichting van het fraaie bedrijfsmagazine en was nauw betrokken bij de verkiezing van de Machtigste van Gouda. Zaten we een hele dag te bomen wie eraf of erop moest komen. Het was een verkiezing van een influencer met een vette knipoog, meer was het niet.

Tegenwoordig wordt het uiterst serieus genomen en wordt de Machtigste Gouwenaar mede bepaald door oud-winnaars. De commerciële gunfactor doet de rest. Wat direct opvalt is, dat vrouwen sterk ondervertegenwoordigd zijn. Dit is niet meer van deze tijd, heren, zou Neelie Kroes bestraffend zeggen. Terwijl er genoeg Goudse vrouwelijke topondernemers zijn, die voor deze titel in aanmerking zouden komen. Ik hoor je denken, maar nee, daartoe behoor ik niet, ik ben tenslotte geen topondernemer.

Terug naar de lijstjes. De ChristenUnie maakt er ieder jaar weer een spektakel van. Welke partij heeft de meeste moties en amendementen ingediend en wie heeft het college het vaakst bestookt met artikel 38-vragen? Laat er een paar algoritmen op los en een bilaatje met jezelf en raadt eens wat? De christelijke partij komt ieder jaar als het meest productieve team uit de bus. Hoe doen ze dat toch!

Ik heb het al eerder gezegd. Volgens mij kan de gemiddelde Gouwenaar het geen barst schelen of je nu 30 of 80 moties hebt ingediend, 10 of 50 artikel 38 vragen hebt gesteld, cijfertjes en lijstjes zijn leuk voor je eigen motivatie en inzet, maar zeggen niets over de kwaliteit daarvan. Misschien volgend jaar maar iets originelers bedenken?

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten