Foto:

FF Tussendoor - Afvalcommunicatie

  Column

'Afval Scheiden Loont. In het kort komt het erop neer dat wie afval beter scheidt en minder restafval aanbiedt minder gaat betalen.'
Dit is de letterlijke tekst die de gemeente in oktober 2017 schreef in een ultieme poging om alle onduidelijkheden rond het nieuwe afvalbeleid weg te nemen. Nu horen we dat die tekst Afval Scheiden Loont anders moet worden geinterpreteerd. Ja, zo lust ik er nog wel een paar.

We weten inmiddels dat het nieuwe afvalbeleid heel anders heeft uitgepakt en van die korting op de afvalstoffenheffing niets terecht komt. Sterker nog, we gaan minimaal 45 euro per jaar méér betalen, bovenop de 1,50 voor een gele zak of leging van een container. Bovendien worden containers minder vaak geleegd, om verdere kostenstijging te voorkomen.
Volgens de wethouder heeft iedere gemeente met marktwerking, dus prijsstijging te maken. Dat mag dan zo zijn, maar in geen enkele andere gemeente heeft de invoering van het nieuwe afvalbeleid tot zoveel irritatie en onduidelijkheid geleid als bij ons.

De gemeente stippelt het beleid wel uit, maar maakt de klus niet af. Al twee jaar lang sturen Gouwenaars mij dagelijks misselijk makende foto's van volgepropte afvalbakken en containers die zo uitpuilen, dat men het afval voor het gemak op of naast de containers pleurt.
Oké, dat doen de Gouwenaars zelf, die lak hebben aan de vaste ophaaldagen en hun afval dumpen, waardoor het (plastic) afval dagenlang op straat zwerft. Dat is natuurlijk asociaal en verwerpelijk. Maar waar blijft handhaving? Dergelijk gedrag moet je direct de kop indrukken, vind ik. Plaats camera's bij de bekende dumpplekken.
Kan niet schelen wat, maar doe iets.


Om nog meer verwarring te zaaien was de wethouder enkele weken geleden nog heel stellig. De trommels van de GFT-bakken worden niet voor 250.000 euro vervangen door kleppen. Als een duveltje uit een doosje wordt nu voorgesteld om de GFT-bakken toch aan te passen met kleppen. Kosten 300.000 euro. Hoe wil je dit gedraai nu aan de burger uitleggen?

Het hele nieuwe afvalbeleid is gewoon één grote puinhoop. Maar er is verbetering beloofd, met name op het gebied van communicatie. Daarvoor wordt 100.000 euro uitgetrokken!
Bij zo'n bedrag begin ik bij voorbaat al te shaken, want voor dat geld krijg je een heleboel bobo-taal op ambtelijk niveau, in plaats van Jip en Janneke-taal. En laten we op het laatste nu juist zitten te wachten.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden