Foto:

FF Tussendoor - Klimaatmoe

  Column

Je kunt de televisie niet aanzetten of de krant openslaan of het gaat wel over het schrikbeeld van de klimaatveranderingen, dat ons wordt voorgehouden. Het ene doemscenario is nog griezeliger dan het andere. Hebben we met z'n allen onze aardbol dan zo ver-kloot? Ja, zeggen de bollebozen in Den Haag en daar moet je het dan mee doen.

Klimaat en milieu is niet meer voorbehouden aan wereldverbeteraars van de grijze-wollen-sokken generatie. Praten over het klimaat is sexy en je komt in zo'n gesprek ook heel intelligent over, heb ik me laten vertellen. De klimaatveranderingen zijn ook inzet voor de komende verkiezingen, van links tot rechts praat erover. Er wordt flink ingespeeld op de emotie, door telkens de onzekere toekomst van onze kinderen en kleinkinderen te noemen. We willlen natuurlijk het beste voor onze koters, dus hoe meer je ons een schuldgevoel aanpraat, hoe meer stemmen het oplevert.

Maar hoe zit het met tante Truus, die nog steeds zelfstandig woont, maar de deur niet meer uit durft, omdat ze bang is haar huis niet meer terug te kunnen vinden. Of ome Henk die al tijden wacht op iemand die hem dagelijks een handje helpt met zijn steunkousen? En dan heb ik het nog niet eens over de chaos binnen de jeugdzorg. Zijn al die problemen in de zorg als sneeuw voor de zon verdwenen, als gevolg van de klimaatverandering? Tuurlijk niet, maar klimaat is nogal een abstract begrip en bekt gewoon lekker, terwijl de zorg over mensen gaat en dat maakt je kwetsbaar.

Ik doe mijn best mijn afval zoveel mogelijk te scheiden, de kachel een graadje lager te zetten en ik let op wat ik eet. Maar eerlijk gezegd word ik een beetje klimaatmoe. Ik durf nauwelijks meer te zeggen dat ik met het vliegtuig op vakantie ga of dat ik urenlang in de auto zit om op familiebezoek te gaan. Ik weet het, dat is verre van intelligent. Dat is dan maar zo.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden