Foto:

Column FF Tussendoor

  Column

Forensen-college 

Raadsleden zijn verplicht om in de gemeente te wonen waar zij in de gemeenteraad zitten. Terecht! Dat geldt in beginsel ook voor wethouders, maar die verplichting is sinds vorig jaar losgelaten. De gemeenteraad kan vrijstelling verlenen. Maar helaas ontbreken de strikte voorwaarden voor die vrijstelling. En daar wringt het. Het wethouderschap is niet zomaar een baan, alles wat je doet is in het belang van je gemeente én de inwoners.


Kijk naar de wethouder uit Bodegraven-Reeuwijk, die haar huurhuis moest verlaten en een stulpje heeft gevonden in Oudewater, nota bene in een andere provincie. Je maakt mij niet wijs dat er dichterbij niets leuks te huur was. Maar in het plassendorp ligt alleen de oppositie daar wakker van. De coalitie heeft wel wat anders aan haar hoofd dan zich druk te maken om de verhuisperikelen van de wethouder.

Maar om dichter bij huis te blijven, volgens mij heeft onze zorgwethouder ook nog geen verhuisplannen. Zij woont in onze buurgemeente Moordrecht, weet je nog, dat dorp dat ons massaal de rug toekeerde toen Gouda een huwelijksaanzoek deed. Het IJsseldorp voelde helemaal niets voor een fusie met onze kaasstad. Al twee keer is de vrijstelling voor verhuizing van onze wethouder verlengd. Met de ChristenUnie in het college, kun je er donder op zeggen dat die vrijstelling de komende jaren gewoon stilzwijgend verlengd wordt.

Persoonlijk heb ik daar toch een beetje moeite mee. Hoe goed je je functie ook uitvoert, je neemt beslissingen voor de stad en de Goudse samenleving, terwijl je daarvan zelf geen deel uitmaakt. In plaats van dicht bij de burger te staan, maakt het je juist afstandelijk. We gaan het toch niet normaal vinden dat het college straks alleen maar bestaat uit forensen. Bovendien is Gouda een hele leuke stad om te wonen.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden