Foto:

Column FF Tussendoor

  Column

Even bijlappen graag

Dat een schoolbestuur per definitie geen verstand heeft van bouwen, werd afgelopen week maar weer eens pijnlijk duidelijk. Je lijdt toch wel aan zelfoverschatting als je voor een project van acht miljoen euro blindelings in zee gaat met een aannemer die net is opgestart en nog helemaal niet heeft laten zien dat hij dergelijke projecten aankan. Als je vooraf een onderzoek niet nodig vindt, dan ben je wel een tikkeltje naïef hoor.

 

En dan loopt het toch fout en schuif je de verantwoordelijkheid af naar de gemeente. En durf je met droge ogen aan de gemeente te vragen om maar even 1,5 miljoen euro bij te lappen. Bovenop de 5 miljoen, die al was gegeven. De school was zelfs zo brutaal om zeven ton extra te vragen. Maar dat was voor allerlei luxe dingen. Terecht dat ons college hier een stokje voor heeft gestoken. Het hele huisvestingsplan voor scholen is immers gericht op soberheid. Je kunt je geld maar één keer uitgeven, dus kun je er gif op innemen dat andere scholen hiervan straks de wrange vruchten moeten plukken of dat er helemaal niets meer aan de boom hangt.

Nu valt de gemeente ook wel wat te verwijten, vind ik. Je geeft je portomonnee toch niet zomaar uit handen? De Driestar mag dan als 'bouwheer' verantwoordelijk zijn voor de bouw, en zelf drie miljoen in het project hebben gestoken, maar het lijkt me niet meer dan logisch dat de gemeente over de schouders van het schoolbestuur meekijkt en waar nodig de regie neemt. Ik mag toch aannemen dat er binnen de gemeente best wat knappe koppen zitten, die verstand van bouwen hebben. Volgens mij heeft men het een beetje laten versloffen.

Eerlijk gezegd moest ik wel lachen om het pleidooi van Jan de Laat van GoPo, die een moreel appèl doet op de Driestar en vraagt zelf de broek op te houden en voor die 1,5 miljoen een lening af te sluiten. Een terecht pleidooi, alleen had hij niet het voortouw moeten nemen, vind ik. In ons achterhoofd zit immers nog altijd die blanco cheque, die hij als wethouder wilde geven aan Supinfo en dat maakt zijn pleidooi nu een beetje ongeloofwaardig.


Overigens denk ik dat de financiële injectie voor de Driestar er wel komt, de gemeente heeft immers ook een zorgplicht richting de Driestar, en de meeste politieke neuzen staan duidelijk die kant op. Maar ik hoop dat men wel beseft dat hier natuurlijk wel een precedentwerking vanuit gaat voor andere schoolgebouwen. Dan kun je het niet maken om die scholen bij renovatie of nieuwbouw financieel af te knijpen of vanwege de kosten dwingen te verhuizen.

Ik zeg het maar zoals het is en het heeft niets met politieke kleur of religie te maken, maar alles met mismanagement van de school als bouwheer en de controlerende taak van de gemeente, die ontbrak. Het is potverdorie ons belastinggeld. Geld dat de gemeente heel hard nodig heeft en de komende jaren op de één of andere wijze uit onze zakken wordt geklopt.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden