Foto:

FF Tussendoor - Hogere Machten

  Column

De Turfmarktkerk slaat terug! Als je erin gelooft, zou je denken dat hogere machten of kerkgeest het ons steeds moeilijker maken om van dit gebouw af te komen. Want hoe meer ons gemeentebestuur zich in allerlei bochten wringt en oplossingen probeert te bedenken, hoe meer ze in het spinnenweb verstrikt raakt.

Een geheime vergadering, waarin een vette streep door het oude bestemmingsplan werd gehaald, gaf eventjes lucht. Maar niet voor lang, want het volgende probleem diende zich alweer aan. Een metershoge muur dreigde los te raken. Omwonenden moesten op stel en sprong gedwongen hun huis uit. De boel is inmiddels gestut, bewoners kunnen terug naar huis en de kerk wordt binnen no time gesloopt. Dat had je gedacht! Vanwege de veiligheid gaat dit klusje drie maanden langer duren.

En dan nog zijn we er niet vanaf, want er blijft een ruïne staan. De sloop is vanwege het instortingsgevaar door de gemeente overgenomen, maar juridisch mag er niet verder gesloopt worden dan tot een veilige hoogte, in dit geval een muur van een metertje of zes. Weet je wel hoe hoog zes meter is? Daarna kan het nog jaren duren voordat de rest wordt gesloopt of op natuurlijke wijze instort.

Het project Turfmarktkerk verdient geen schoonheidsprijs, daarover bestaat geen twijfel. Het is wel stof voor een afscheidsbundel 'Bestuurlijk Gedonder 2' van onze burgervader. Voor velen zal de Turfmarktkerk een ver-van-mijn-bed-show zijn, maar vergis je niet. Want die kerk wordt een probleem van ons allemaal. Als je de heren politici moet geloven, kan dit juridische steekspel de gemeente wel eens heel veel geld gaan kosten. Een bedrag van zes nullen wordt zelfs genoemd.

Je kunt willens en wetens wel je gelijk willen halen, maar wil je hiervoor ook de hoofdprijs betalen? Zoals een wijze oud-burgemeester ooit zei 'gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen'. En ondertussen tikt de teller van de kassa door.
Dus ik zou zeggen, beste gemeente, tel je zegeningen en koop de kerk met alle gemaakte kosten van de huidige eigenaar en maak de klus af. Misschien niet de meest elegante manier, en ook al kost je dat een paar ton, het is in ieder geval goedkoper dan halstarrig vasthouden aan je eigen gelijk. Vrij van juridisch gedonder staan er genoeg ondernemers te springen om zo'n mooi binnenstedelijk gebied te herontwikkelen. Daar valt dan weer winst te halen.

Bovendien wordt hiermee voorkomen dat alle Gouwenaars volgend jaar worden verrast met een aanzienlijke lastenverhoging omdat er een tekort in de begroting moet worden gedicht.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden