Foto:

FF Tussendoor - Twannetje

  Column

'Twannetje' is het nieuwe jeukwoord en staat voor een gemaakte afspraak, waarvan je bij voorbaat weet dat je die niet kunt of zult nakomen. De geestelijk vader is Twan Huys. Onder het motto 'alles voor de kijkcijfers' heeft zijn actie niet alleen zijn eigen betrouwbaarheid, maar ook die van de journalistiek geweld aangedaan. Zelf lacht de doorgewinterde journalist de plooien uit zijn broek door de hoge kijkcijfers.

Aanleiding was Jenny Douwes, boegbeeld van de verkeersblokkade tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas vorig jaar. Bij RTL Late Night ging ze in gesprek over de tegen haar aangespannen rechtszaak. Dat beroepsactivist Jerry Afriyie ook aanwezig was, vond ze geen probleem, zolang ze maar niet samen aan één tafel hoefde te zittten om de hele Zwarte Pietendiscussie nog eens dunnetjes over te doen. Ondanks een duidelijke toezegging zette Twan Huys de Friezin toch voor het blok. Het eerste Twannetje was geboren.

Ik was helemaal niet van plan om iets te schrijven over het optreden van onze burgervader in het tv-programma Burgemeester Undercover. Er is immers al genoeg over gezegd. Met pruik en plaksnor ging onze Milo als collega Bas de Wit op pad om bewoners in Korte Akkeren naar de bekende weg te vragen. Dat precies in het hotspotgebied een open deur werd ingetrapt om met Gouwenaars over woninginbraken te praten, kan geen toeval zijn. Voor de negatieve beeldvorming zorgde Dennis van der Geest wel.

Maar toen er oude beloften werden gedaan, zoals het plaatsen van hekken in poorten en poortverlichting, dacht ik, oei, dit wordt weer een Twannetje. Want wie herinnert zich niet de discussie van zo'n 12 jaar geleden, toen oud-politieman en raadslid Jan van den Heuvel zich hiervoor sterk maakte. Iedereen was het ermee eens, totdat 'zoete lieve Gerritje' het moest betalen. De rest is geschiedenis.

Bij het tweede deel van het tv-programma viel ik nog net niet van mijn stoel. Was dit vooraf in scene gezet? Zo niet, wat is er met onze dienders gebeurd? Waar is het lik-op-stuk-beleid gebleven voor onze lieverdjes op de Top 60-lijst? Is dit de nieuwe definitie van 'hinderlijk volgen'? Staande houden, als oude jongens krentenbrood gezellig een praatje maken en afsluiten met 'oh ja, doe even je gordel om'.

Wat?!! Nog niet zo lang geleden werd ik bij een grote politiecontrôle op de Sportlaan aan de kant gezet, omdat ik geen autogordel droeg. Stom, ik weet dat het verplicht is, maar even snel naar een klus, hè. In een ultieme poging probeerde ik oom agent op andere gedachten te brengen. Nou ben ik best goed gebekt, maar toch mis ik iets blijkbaar, wat die andere jongens wel hebben, want de agent bleef onverbiddellijk.

Ik ben benieuwd of we ooit nog iets horen over de beeldvorming die is ontstaan na het politie-optreden tijdens de tv-uitzending. Als er beterschap wordt beloofd, vrees ik nu al voor het volgende Twannetje.

Goudse Post
Meer berichten