Foto:

Column FF Tussendoor

  Column

Gouda aan de Waterlinie

De Oude Hollandse Waterlinie was voor Gouda altijd een ver-van-mijn-bed-show. Maar nadat een wizzkid een beetje creatief heeft gezwaaid met zijn meetlat is de erfgoedgrens zomaar verlegd naar de Doelenbrug, waardoor onze kaasstad ineens wel bij de Oude Hollandse Waterlinie hoort. En omdat we nu eenmaal graag ergens bij horen, haastte ons stadsbestuur zich om lid te worden van de Unie van Vestingsteden en de portemonnee te trekken.

En dan beginnen bij mij plotseling alle alarmbellen te rinkelen. Ik krijg namelijk sterk het gevoel dat we beduveld worden. De Oude Hollandse Waterlinie begon helemaal niet bij de Doelenbrug, het was de organisatie alleen om het geld, het aanzien van Gouda en know how van de Goudse vrijwilligers te doen. Bekijk de website maar eens. Het enige wat Gouds is, is de groepsfoto in de Chocoladefabriek van een netwerkavond. Verder komt Gouda op de hele website niet voor. Ook door het projectbureau wordt Gouda nergens genoemd.

Een indrukwekkende agenda met meer dan 140 evenementen en uitstapjes, maar Gouda hoort daar niet bij. Met ons lidmaatschap helpen we dus alleen andere steden in het zadel.
Die lachen zich waarschijnlijk de vouwen uit de broek om onze naïviteit. Zelf hebben we er dus helemaal niets aan. Sterker nog, onze stad wordt volledig genegeerd. Wil jij hier dan nog bij horen?

Ik ben voor regionale samenwerking, maar dit avontuur kost alleen maar geld. Daar moeten we maar snel vanaf, vind ik. In 2022 wordt het Rampjaar 1672 herdacht en viert de Waterlinie het 350 jarig jubileum. Laat dit avontuur voor Gouda geen ramp worden. In plaats van elders een rampjaar te herdenken, kunnen we ons beter concentreren op ons eigen feestje in dat jaar. Aan de organisatie van Gouda 750 zullen we de handen vol hebben.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten