Foto:

FF Tussendoor - Schijn bedriegt

  Column

Het burgerinitiatief Vogelbuurt Veilig wordt alom geroemd en dient in het kader van burgerparticipatie als voorbeeld voor heel Gouda. Onze burgervader is samen met de woningbouwbaas meerdere malen langs geweest om cadeautjes uit te delen en behaalde successen mee te vieren. Dat dan weer breed uitgemeten in de media terecht kwam.

Maar schijn bedriegt en de situatie is inmiddels zo onhoudbaar, dat de werkgroep ten einde raad de gemeente om hulp heeft gevraagd. Zwerfafval, afvaldumpingen en hondenpoepoverlast. Als je de wijk inrijdt verga je al van de stank, schrijven de bewoners in een brandbrief.

Wat is daar aan de hand en waar is het misgegaan, vraag ik me dan af. Aan de ene kant steken bewoners hun nek uit om hun wijk netjes en veilig te houden, terwijl anderen er gewoon schijt aan hebben en er een vuilnisbelt van maken. Nou niet echt een voorbeeld hoe je als goede buren met elkaar omgaat.

De werkgroep vraagt de gemeente om cameratoezicht om de afvaldumpers te betrappen. Ja zeg, dan kun je de hele stad wel volhangen met camera's! Enig idee wat dit ons gaat kosten? In mijn ogen is het simpel, het dumpen van afval valt in de categorie asociaal gedrag. Met alleen een goed gesprek bereik je bij dergelijke lieden niets (als je al weet wie de dumpers zijn). Dus moet je misschien over je eigen principes heen stappen en kiezen voor een andere aanpak.

Noem het burgerlijke ongehoorzaamheid, maar soms moet je niet vragen, maar gewoon doen. Voor een paar tientjes zijn al simpele camera's bij 'Ali' te koop en nog voordat je vanwege de privacy op de vingers wordt getikt door de gemeente, zijn de dumpers in beeld. Case closed!

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden