Foto:

FF Tussendoor - Gouda 750

  Column

Door Marianka Peters

Heb je het gezien vorige week? Graaf Floris V kwam Gouda persoonlijk feliciteren met 746 jaar stadsrechten. Te paard reed hij door de stad om dit te verkondigen, zo twitterde de organisatie van Gouda 750. 

Leuk bedacht, maar gelijk zo fout! Want vanuit de geschiedenisboeken weten we allemaal dat Graaf Floris V een Heer van Stand was. Hij klom niet op een paard om het nieuws te gaan verkondigen. Dit liet hij over aan een heraut. En daarin is niets veranderd. Milo fietst toch ook niet met een megafoon door de stad om de laatste nieuwtjes te verkondigen? Naast Twitter laat hij dat aan ons over. Wij, journalisten, zijn dus eigenlijk de herauten van de 21e eeuw. Ik vind het een geuzennaam!

Wat ik dus bedoel, als je de geschiedenis niet kent, wordt het natuurlijk nooit wat met Gouda 750. Voor de volksfeesten in 2022 wordt maar liefst 7,5 ton euro uitgetrokken. Aan geld dus geen gebrek, maar verder schiet het maar weinig op. Met alle respect voor het ingehuurde bureau uit Rotterdam, maar op afstand kun je onmogelijk een dergelijk volksfeest organiseren. Daarvoor moet je midden in de samenleving, dus tussen de Gouwenaars, zitten. Die moet je niet vragen om verhalen te gaan schrijven, die verhalen moet je juist zelf gaan schrijven als je het gesprek aangaat met die Gouwenaars. Ik weet dat er al heel veel initiatieven zijn voor Gouda 750, van grote theaterproducties in de open lucht tot bescheiden ideetjes op wijkniveau.

Ik vraag me af of ze dit in Rotterdam ook weten. Want van enige coördinatie is geen sprake, laat staan van samenwerken. Iedereen doet gewoon z'n eigen ding en alles hangt tot nu toe als los zand aan elkaar. Maar misschien is dit juist wel de charme van Gouda en hoort dat een beetje bij ons. Creatieve ideeën van enthousiaste Gouwenaars zijn er genoeg, de kunst is om die te omarmen en te bundelen. Daarvoor heb je geen duur bureau nodig, maar Gouwenaars, die met hun poten in onze zakkende bodem staan. Ik weet er wel een paar!

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden