Foto:

FF Tussendoor - Het is géén spelletje!

  Column

De poppetjes zijn weer verdeeld, het nieuwe college kan aan de slag. De beëidiging verliep stijlvol, zoals we van onze burgervader gewend zijn. Maar aan de stemming vooraf heb ik me een broertje dood geërgerd. Even uitleggen.

Alle raadsleden brengen hun stem uit op de voorgestelde kandidaten door de naam op een briefje te schrijven en in een oude melkbus te stoppen. Hoe simpel kan het zijn. En wat krijg je dan, onleesbaar gekras, waardoor de stem ongeldig is, andere namen die helemaal niet meedoen aan de coalitie en consequent je eigen naam noteren. Alleen op deze manier kun je lekker anoniem je ongenoegen laten blijken over de kandidaten. Dat volwassen mensen, die voor goed geld onze belangen in de raad vertegenwoordigen, zo kinderachtig kunnen zijn, zouden toch eens bij zichzelf te rade moeten gaan of ze wel geschikt zijn voor de 'job'. Het is géén spelletje!

De stemming was een duidelijk teken dat een raadsbrede samenwerking die de nieuwe coalitie voor ogen heeft, verspilde moeite is. Waarom zal je daarvoor al je energie inzetten? Er zit nog zoveel oud zeer, dus gaan de hakken in het zand en wordt het keihard schoppen tegen alles en iedereen. Er zijn tenslotte nog wat rekeningen te vereffenen.

Nu merk je al dat met name de lokale partijen al helemaal in de oppositie-modus zitten. Ieder voorstel zal met de nodige scepsisch worden behandeld.

Voor ons, journalisten, wordt het natuurlijk smullen. Want laten we eerlijk zijn, na anderhalf jaar brave ja-knikkers te hebben meegemaakt, kijk ook ik uit naar een beetje vuurwerk. Lekker sparren met elkaar over onderwerpen die er écht toe doen. Want je mag het met elkaar oneens zijn over de inhoud, zolang het belang van onze stad en de Gouwenaars maar voorop blijft staan. Zodra je op de persoon gaat spelen, wordt het ordinair en daar heeft niemand wat aan.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten