Foto:

FF Tussendoor - Gouda in Nieuwsuur

  Column

Binnenkort is een uitzending van Nieuwsuur geheel gewijd aan Gouda. Centraal staat de groeiende kloof tussen burger en politiek. En daar weten we alles van in ons kaasstadje. Want wie kent alle raadsleden bij naam? Ja, in verkiezingstijd waren ze opvallend zichtbaar en ze hebben beloofd ook de komende vier jaar dichtbij de burger te staan. De raad is een maand onderweg en dreigt nu alweer terug te vallen in een oude gewoonte, de beschermde omgeving van het Huis van de Stad.

De kloof tussen burger en politiek is ons niet vreemd. Het El Wahda-avontuur, het afserveren van de wijkteams, het nieuwe afvalbeleid en de naamswijziging van begraafplaats IJsselhof, zijn typisch voorbeelden hoe het niet moet. Ik vind het niet meer dan logisch dat de burger hierdoor het vertrouwen in de politiek verliest. Dat is ook de redactie van Nieuwsuur opgevallen, vandaar dat Gouda is uitgekozen voor het televisieprogramma. Ik heb ook een bescheiden rol mogen spelen bij de opnames van de uitzending. Ben benieuwd wat er aan uren opnames uiteindelijk overblijft.

Ik mag overigens hopen dat de coalitiepartijen een belangrijke verkiezingsbelofte nakomen door de subsidie voor de wijkteams uit de GoudApot te halen en de wijkteams weer in ere te herstellen. Niet iedere verandering is een verbetering. Wat dat betreft heeft het nieuwe college ook nog een appeltje te schillen met de huurder van ons stadhuis. Want daar lijkt heel veel mis.

Strips op de Markt en Huiskamer van de Stadfestival moesten noodgedwongen al verkassen en ook de organisatie van Roze Zaterdag werd nou niet echt met open armen ontvangen. Tegenwerking van Goudse initiatieven en torenhoge huurprijzen zorgen ervoor dat ons monumentje verder vereenzaamt en waar alleen organisaties met een dikke portemonnee welkom zijn. Alsof het monument niet meer bij Gouda hoort. Dat mogen we niet laten gebeuren, het is tenslotte nog altijd óns stadhuis. De viering van Gouda 750 jaar kan op raadsbrede steun rekenen. Een goed moment om de exploitatie van het stadhuis weer in eigen beheer te nemen. Een mooi begin van herstel van vertrouwen.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden