column

Column FF Tussendoor - Eindelijk erkenning

  Column

Als je iets overschrijft uit een boek pleeg je plagiaat en heb je al snel een rechtszaak aan je broek. Dat snapt iedereen. Illegaal films en muziek downloaden is ook strafbaar, maar met foto's neemt men het niet zo nauw. Te pas en te onpas worden foto's van internet geplukt, zonder over de gevolgen na te denken. Ik ben blij dat de rechter nu uitspraak heeft gedaan over het gebruik van foto's, ook al zijn ze stokoud. Eindelijk erkenning voor onze beroepsgroep, want wij wisten het al, maar nu weet iedereen het, de auteurswet geldt ook voor foto's!


Sinds de digitalisering is ons werk vogelvrij. Alsof het gemeengoed is, zie je je eigen foto's overal opduiken. Als je geluk hebt wordt het vooraf netjes gevraagd, maar veelal worden ze lukraak van social media geplukt. Alsof ik een soort hobbyfotograaf ben, krijg ik vrijwel dagelijks de vraag of ik effe die foto wil doormailen. Alsof het vanzelfsprekend is, dat je al je werk zomaar cadeau doet. Behalve als het om unieke of heel bijzondere opnamen gaat met alleenrecht, ben ik heus niet de moeilijkste. Maar noem mijn foto's vooral geen 'kiekjes' of 'plaatjes'. Dat werkt bij mij nu eenmaal als een rode lap op een stier, net als dat je de Goudse Post een 'sufferdje' noemt.

Die foto's in de archieven worden bewaard omdat ze waardevol zijn, waarom zou het gebruik daarvan dan wel gratis en voor niks moeten zijn?

Aan het maken daarvan is toch ook zorg en aandacht besteed. Dat de maker niet te achterhalen is, vind ik een zwak excuus. Er zijn bedrijven die in opdracht de hele dag internet afstruinen om fotografen en misbruik van de auteursrechten op te sporen. En met de nieuwe privacywet in het verschiet wordt het dus superlink om zomaar foto's van internet te halen. Dan ben je al snel dubbel de Sjaak!

Mits de auteurswet niet tussentijds wordt aangepast, zal mijn naam tot het eind van deze eeuw in de archieven blijven staan. Ik heb er zelf wel geen donder aan, maar het idee staat me nu al aan.

Goudse Post
Meer berichten

Wat vindt u?

Wie is het meest geschikt om Nachtburgemeester van Gouda te worden?Reageren!