column

Column FF Tussendoor - Legaal graaien

  Column

'In principe', 'in beginsel', het zijn de bekende jeukwoorden, waarmee GoudApot onder de voorwaarden van het raadsbesluit uitkomt. Wat mij betreft had het raadsbesluit veel beter dichtgetimmerd moeten worden. Dat had een hoop gezeik voorkomen. Zoals dubbele subsidies uit verschillende gemeentelijke potjes, waardoor legaal graaien voor de hand ligt. Zoals de vernieuwde Oranjenacht en vergroening door Singelpark. En geef de organisaties eens ongelijk. Hen valt niets te verwijten. Immers, er is altijd wel een argument te vinden om het 'in principe' te omzeilen om vervolgens van twee walletjes te eten.


Maar over de Sint Jan is GoudApot heel stellig. 'GoudApot is niet bedoeld om deze prachtige kerk financieel te ondersteunen', staat er in de afwijzing van de aanvraag van het koor Laus Deo, dat GoudApot had aangesproken voor een bijdrage voor een concert in de Sint Jan. De Sint Jan moet dan maar zelf iets aan de huurprijzen doen, zo wordt van buitenaf gesuggereerd. Pardon? En hoe zit dat dan met optredens in onze mooie schouwburg? Ik kan mij niet voorstellen dat toneelgroep de Goudsbloem, die door GoudApot wordt ondersteund, gratis van de schouwburg gebruik mag maken. De schouwburg mag jaarlijks op een miljoen euro gemeentelijke subsidie rekenen, de Sint Jan krijgt geen cent subsidie uit welk gemeentelijk potje dan ook. Terwijl we met z'n allen wel meeliften op de duizenden bezoekers aan 's werelds beroemdste kerk met de Goudse Glazen.

GoudApot meet in mijn beleving letterlijk met twee maten. Aan de ene kant zijn er de beoordelaars, die naar eer en geweten een aanvraag beoordelen, waarna het bestuur vervolgens deze beslissing terugdraait. Dat zorgt voor irritatie bij de beoordelaars, maar daarover mogen zij niet praten, stond in de briefing voorafgaande aan de netwerkbijeenkomst vorige maand. Toen ik het verslag van de avond las, vroeg ik me af of ik wel bij dezelfde bijeenkomst was geweest.

'GoudApot subsidieert in principe geen verenigingsactiviteiten, zoals bijvoorbeeld sporttoernooien of uitvoeringen, dus ook geen concert in de Sint Jan' luidt het eindoordeel. Tja, in principe, daarom kunnen het jeugdkamp van ONA, de biljarters van de Kade en de 'pingpongers' van Vriendenschaar, wel op een bijdrage rekenen. Ik gun het deze organisaties, laat dat duidelijk zijn, maar een beetje vreemd is het wel.

Terwijl wethouder van Gelder zegt op zijn handen te blijven zitten, hoop ik dat het volgend college nog eens goed naar de ins en outs van de GoudApot kijkt. Want je kunt wel trots zijn op een zeven als rapportcijfer, maar als de helft van de geënqueteerden aangeeft het besluitingsproces niet eerlijk en niet transparant te vinden, valt er nog wel wat te verbeteren. Nu ben ik absoluut niet tegen de GoudApot, integendeel, ik vind het goed dat burgers mee mogen beslissen over ons gemeenschapsgeld. Maar een keer de bezem erdoor, kan wat mij betreft geen kwaad. De uitslag van de enquete geeft voldoende stof tot nadenken. In principe dan!

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden