Column FF Tussendoor - Voor de bühne

  Column

Wat een blije foto van de coalitiebesprekingen. Gezellig met z'n allen aan een picknicktafel in Westergouwe op zaterdagmorgen. Hier werden harde noten gekraakt voor de vorming van een nieuw gemeentebestuur. In werkelijkheid allemaal voor de bühne. Want ze kunnen gewoon effe bij elkaar binnenlopen op de zevende etage van het Huis van de Stad. Er verandert immers niets.

Afgelopen week werd advies uitgebracht over het nieuw te vormen college. Een echte verrassing was het niet en ik kreeg toch sterk het gevoel dat alles al was dichtgetimmerd. Je hebt niet eens meer een formateur nodig. Alleen de boomlange Jan zullen ze gaan missen. Ik ben benieuwd welke partij straks de schatkist gaat bewaken.

De partij die het meest wordt genoemd om mee samen te werken, mag aanschuiven, zo was de redenering. Een inkoppertje voor GroenLinks, die de deur bij de collega's op de zevende verdieping heeft plat gelopen. Natuurlijk met onvoorwaardelijke steun van de PvdA-vrienden. Laten we elkaar niet langer voor de gek houden, die fusie tussen PvdA en GroenLinks hangt al jaren in de lucht, dus laat het huwelijk nu ook maar in Gouda gebeuren. Dan is het voor iedereen helder.

Tegelijkertijd kun je je afvragen of de beoogde, overwegend linkse coalitie, wel recht doet aan de verkiezingsuitslag. Dat je koudwatervrees hebt voor de VVD kan ik me nog enigszins voorstellen. Stel je voor dat ze weer halverwege de rit uitstappen. Maar dat je de lokale partijen gewoon volkomen negeert, vind ik onbegrijpelijk. Alsof je deze partijen, dus ook hun kiezers, niet serieus hoeft te nemen.


Oh ja, ze mogen straks meepraten over de inhoud. Met andere woorden, onderaan bij het kruisje tekenen. Als er nou eens één poging was ondernomen om met bijvoorbeeld GBG of Gouda's 50+ partij in gesprek te gaan, al was het maar uit beleefdheid, dat had de 'big five' toch zo gesierd.

Goudse Post
Meer berichten