column

FF Tussendoor - Kater verstiert feestje

  Column

Met Gouwenaars valt niet te sollen, zo is maar weer gebleken. Popie Jopie gedrag, egotripperij en arrogantie, daar zijn wij niet zo van. En eens in de vier jaar mogen we dat met het rode potlood laten zien.

De lokale partijen gaan winnen, zo werd voorspeld. GoPo voelde zich hierdoor al weken in de 'winning mood'. Overtuigd van een monsterzege voerde de partij een op z'n zachtst gezegd opmerkelijke campagne, waarbij de randen van het toelaatbare werden opgezocht. En dan druk ik mij nog voorzichtig uit. GBG en Gouda's 50+ partij voerden een gedegen campagne, zonder schreeuwerig gedrag. Het ging tenslotte om de inhoud en dat is door de Gouwenaars met een extra zetel beloond.

Het was overigens een vreemde verkiezingsavond, met winnaars die eigenlijk helemaal geen winnaars waren. Bij de PvdA werd gejuicht omdat het verlies beperkt is gebleven tot één zetel, datzelfde geldt voor D66, die ondanks het verlies van twee zetels, nog altijd de grootste partij in Gouda is. De gelijkblijvers konden ook opgelucht ademhalen. Maar de échte winst, ook al was het één zeteltje, ging naar GroenLinks, VVD en CDA.

De feestvreugde maakte plaats voor een kater toen partijen de volgende ochtend hun mailbox openden. Voor de komende 15 jaar moet de gemeente bijna 100 miljoen euro reserveren voor onderhoud en renovatie aan schoolgebouwen.

Het onderzoek zou vorig jaar zomer al zijn afgerond, maar nu pas komen de resultaten naar buiten. Over de timing was dus goed nagedacht. Daar heb je geen hogere wiskunde voor nodig. Het betekent in ieder geval dat Gouda zich de komende jaren weer flink in de schulden zal moeten steken. Goede onderwijshuisvesting is nu eenmaal een wettelijke taak.


Onze huidige wethouder financiën, die er zo trots op was dat hij de schuldenlast met miljoenen heeft verminderd, zag de bui waarschijnlijk al hangen en heeft de handdoek bij voorbaat in de ring gegooid. Hij gaat de oppositie in, zie hij. Jammer dat hij met zijn financiële kennis en ervaring nu al de deur dicht gooit en de verantwoordelijkheid afwimpelt.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden